5 nevoi nutritionale, strict pentru femei

5 nevoi nutritionale, strict pentru femeiFemeile au nevoi nutritionale ce sunt specifice organismului si genelor lor. Aceste nevoi sunt intotdeauna diferite de cele ale barbatilor. De ce femeile au nevoie de o alimentatie speciala? De sunt aceste nevoi diferite de cele ale barbatilor? Pentru ca femeile au nevoi speciale, de care trebuie sa tina cont in alimentatie.

 

1. Fier si acid folic
Femeile, in special femeile indiene, conform unui studiu recent, sunt predispuse la anemie. Sarcina hemoglobinei este de a capta oxigenul din plamani, pentru ca apoi sa-l cedeze in favoarea celulelor si tesuturilor.
Acest lucru devine o problema foarte des intalnita la femeile insarcinate. Aproape tuturor femeilor insarcinate li se recomanda consumul de fier si acid folic pentru ca aceste suplimente pot reduce riscul unor patologii si malformatii ale celulelor cerebrale la nou-nascuti. In consecinta, este important ca dieta femeii care asteapta un copil sa contina intotdeaua alimente bogate in fier.

Recomandabil este ca, pe timpul sarcinii, sa se consume cat mai multe legume cu frunze verzi, oua, carne rosie pentru a se satisface necesarul de fier si de acid folic in organism.

2. Calciul

Acest mineral vital este esential pentru femei, tot datorita faptului ca ele sunt cele care poarta copii in pantece. Copilul se formeaza in interiorul uterului, iar o mare cantitate de calciu este necesara pentru formarea oaselor copilului. In cazul in care copilul nu are suficient calciu pentru a se dezvolta, acesta isi va procura necesarul de calciu din corpul mamei, mai exact din oasele ei. Aceasta este principala cauza pentru care femeile fac osteoporoza. Deci laptele si produsele lactate au o importanta vitala pentru femei. Cel putin un pahar de lapte este obligatoriu pentru toate femeile, fie ele insarcinate sau nu.

3. Vitamina B6
Aceasta vitamina joaca un rol important pentru femei mai ales cand acestea trec prin perioada de menstruatie. Aceasta vitamina impiedica aparitia oboselii si a crampelor din timpul menstruatiei. Consumul de banane, peste, ton sau cod si pui fiert poate fi cheia evitarii acestor neplaceri tipic feminine.

4. Sodiul
Femeile trebuie sa consume mai putin sodiu in timpul menstruatiei, pentru a evita retentia de apa din organism, care este o tendinta comuna.

5. Proteine versus carbohidrati
Nevoia de proteine a femeilor este mai mica decat a barbatilor. Aceasta intrucat barbatii isi folosesc muschii mai des decat femeile in activitatile fizice, fiind totodata si mai activi. Nu puteti consuma numai proteine, chiar daca dieta v-o indica. Aveti nevoie de carbohidrati si grasimi, pentru a creste nivelul de energie.

Aceste sfaturi le sunt dedicate femeilor deoarece sunt foarte important de respectat, mai ales in perioade mai „delicate”. Necesarul de vitamine si minerale poate fi luat din fructe, legume, lactate sau suplinit cu ajutorul suplimentelor alimentare, dar lipsa acestora din alimentatie nu are scuza.

Sursa: http://living.oneindia.in/
Text: Andreea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *