5 retete delicioase cu pepene rosu: aperitiv sau fel principal, tu ce preferi?

Pepenele rosu se numara printre cele mai gustoase si mai zemoase fructe de sezon. Poate fi consumat ca atare, dupa ce l-ai lasat cateva ore la frigider, sau poate fi inclus in tot felul de retete apetisante.



Salata cu pepene la gratar

Desi pare bizar, pepenele rosu capata o aroma delicioasa dupa ce il lasam cateva minute deasupra gratarului incins. Fructul zemos isi pierde putin din suc si o idee din dulceata specifica.

Astfel se transforma intr-un ingredient ideal pentru o salata cu bucati de branza feta, salata rucola, nuci, condimentele preferate, cateva rondele de ceapa rosie si un strop de ulei de masline.

Frigarui cu peste & pepene

Infige in cateva bete de frigarui cubulete de pepene rosu, felii de castravete, bucatele de ton crud sau putin facut pe gratar si felii de ridichi.

Stropeste totul cu o vinegreta si iti vei incanta oaspetii cu un aperitiv exotic si savuros, intr-o seara de vara.

Gazpacho de pepene rosu

O varianta de gazpacho sanatos si cu un gust divin este cel pe baza de pepene rosu. Pentru prepararea acestei supe consistente ai nevoie de 1 pepene rosu, 1 castravete, 3 rosii, 1 ardei rosu, cateva fire de ceapa verde, 1 catel de usturoi, 1 mana de busuioc proaspat, 4 linguri de otet de mere, 3 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de sare, putin piper, 1 avocado pentru cine prefera, si verdeata pentru decor.

Castravetele si rosiile se spala si se curata, apoi se toaca marunt. Compozitia se pune separat, in 2 boluri. Intr-un blender se pun cateva rosii tocate, o parte din castravetele maruntit, ardeiul gras si ceapa. Apoi se adauga pepenele, usturoiul curatat, otetul de mere, uleiul de masline, sare, piper si se trece prin blender pana se obtine un amestec omogen. Supa se toarna intr-un bol mare si se adauga restul de rosii si de castravete tocat, dupa care se lasa la frigider cateva ore.

Pepene rosu murat

O modalitate delicioasa de a consuma pepenele rosu este sa-l puneti la murat. Aveti nevoie de cateva tulpini de telina toccata, 1 pepene rosu cu tot cu coaja, o legatura de marar, putin piper cayenne, 8 catei usturoi, 1/2 lingurita de otet, 1 lingura de condiment pentru muraturi, 50g zahar, 60g sare.

Pepenele se taie felii mici, fara sa indepartezi coaja. Apoi, intr-o oala mare se amesteca sarea, zaharul, condimentele, otetul, telina, usturoiul, mararul si 1.9 litri de apa, pana cand se dizolva zaharul si sarea. Feliile de pepene se pun intr-un recipient, in saramura, se acopera cu folie din plastic si compozitia se tine la frigider aproximativ 1-2 saptamani, inainte de a fi gata de servit. Merge de minune impreuna cu fripturi.

Limonada de pepene cu menta si lamaie

O limonada racoritoare si cu un gust aparte este cea din pepene rosu, transformat in suc, in care adaugi coaja rasa de lamaie si putina zeama.

Nu uita sa indulcesti totul cu putina miere si sa racoresti copozitia la frigider.

Text: Oana Baltoc

Foto: Google Images