60% dintre parinti administreaza medicamente copiilor fara recomandarea medicului

Vizual_campaniePotrivit unui studiu realizat in luna martie a acestui an de catre Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), se pare ca peste 60% dintre parinti le dau copiilor medicamente fara a consulta inainte un medic. Cele mai frecvente afectiuni pentru care se administreaza medicamente copiilor fara sfatul medicului sunt febra, tusea, durerile in gat sau nasul infundat.

De asemenea, din dorinta de a apara sistemul imunitar al micutilor, parintii le dau acestora vitamine fara a apela la sfatul medicului pediatru. Intrebati despre motivul pentru care nu merg la medic, parintii au invocat experienta anterioara. Analgezicele, antitusivele si antibioticele sunt alte categorii de medicamente pe care parintii le administreaza celor mici fara a cere sfatul unui specialist.

In acest sens, ARPIM impreuna cu Ministerul Sanatatii au demarat campania Medicamentele nu sunt bomboane, desfasurata in perioada aprilie-decembrie 2012, ce incearca sa traga un semnal de alarma asupra riscurilor automedicatiei si sa-i determine pe parinti sa constientizeze ca medicamentele nu sunt bomboane si ca acest lucru poate duce la aparitia unor probleme de sanatate si la rezistenta la anumite virusuri.

 

Text: Ruxandra Raica