73% dintre romani au renuntat, in 2010, la ingrijire medicala din cauza lipsei banilor

73% dintre romani au renuntat, in 2010, la ingrijire medicala din cauza lipsei banilorIn anul 2010, 73.4% dintre romani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie din cauza costurilor pe care o astfel de vizita le implica.

Femeile au renuntat mai usor la ingrijirea medicala de care aveau nevoie la un moment dat, 74.9% din respondente declarand ca nu au consultat un medic specialist din motive financiare.

In ceea ce priveste categoriile de varsta, 89.4% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie. La polul opus, cel mai greu sunt dispuse sa renunte la ingrijire medicala persoanele cu varsta intre 35 – 49 de ani. Astfel ca 70.2% dintre respondenti au declarat ca nu au vizitat medicul atunci cand au avut nevoie, din ratiuni economice.

Situatia este ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat are la baza principala problema a sistemului sanitar – subfinantarea. La nivel european, Romania se situeaza printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sanatatea per capita, alocand 600 euro, in timp ce media europeana este de 1.800 euro. Romania se afla pe ultimul loc in Europa si in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii – 3.6%, care este de doua ori mai mic decat media europeana, de trei ori mai mic decat Franta, care se afla in fruntea clasamentului alocand peste 9% din PIB si sub media tarilor africane.

 

Text: Andreea Popescu

martie 16th, 2012 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate