Afectiuni care se agraveaza iarna

Afectiuni care se agraveaza iarnaIarna nu aduce numai un decor de poveste, cadouri si pe Mos Craciun. Odata cu instalarea sezonului rece exista un numar mare de afectiuni care se inrautatesc si pot deveni de nesuportat. Vremea de afara si temperatura afecteaza oamenii in mod diferit. In timp ce unii prefera iarna si se bucura de acest anotimp, altii se confrunta cu anumite probleme de sanatate, printre care artrita reumatoida sau psoriazisul. Astfel, pentru aceasta categorie de oameni, iarna si frigul pot deveni un adevarat chin.



Artrita reumatoida

Ganditi-va la tesuturile din jurul articulatiilor ca la un balon. In momentul in care presiunea aerului este scazuta, balonul se extinde si apare presiunea ce se exercita asupra articulatiilor. Oamenii pot simti, de fapt, modificarile in ceea ce priveste nivelul de presiune a aerului in articulatii, de aceea unii pot „ghici” dinainte cum va fi vremea. Odata ce o persona a dezvoltat artrita, se va confrunta cu aceasta problema pentru tot restul vietii. Este foarte important sa continuati sa faceti miscare chiar si pe timp de iarna si sa mentineti caldura corpului. Consumati lichide calde, inveliti-va cu o patura electrica noaptea si incercati sa va incalziti imbracamintea inainte de a pleca.

Astmul

Astmul este o afectiune in care caile respiratorii se inflameaza, fluxul de aer devine limitat si astfel persoanei care sufera de astm ii este din ce in ce mai greu sa respire. In timpul unui atac astmatic caile respiratorii se ingusteaza si se produce un mucus lipicios. Oamenii afectati sufera de hipersensibilitatea cailor respiratorii care sunt tot timpul rosii si usor inflamate. Asta inseamna ca plamanii sunt vulnerabili la o gama larga de substante iritante, printre care polen, blana animalelor, anumite medicamente si la schimbarile climatice, mai ales la aerul rece. Asadar, pentru persoanele astmatice exista doua probleme in sezonul rece: prima ar fi aceea ca trebuie sa stea mai mult in casa, si a doua ca nu pot iesi afara pentru ca este foarte frig.

Tulburari afective sezoniere

Tulburarile afective sezoniere reprezinta un tip de depresie ce afecteaza oamenii pe timp de iarna. Foarte multe persoane sunt vesele si energice chiar si in lunile de iarna atunci cand soarele straluceste, si un pic mai retrase in zilele innorate. Insa tulburarea afectiva sezoniera este mai mult decat atat. Unii oameni sunt foarte afectati, astfel incat nu pot merge la serviciu in lunile de iarna pentru ca au o stare de letargie, sunt obositi si nu se pot concentra. Sunt tot timpul iritati, au probleme in a-si mentine relatiile de prietenie, de familie etc. Cei care se confrunta cu aceasta afectiune nu se pot functiona pe timp de iarna fara tratament adecvat.

Psoriazisul

O adiere rece de vant si gata, psoriazisul de poate inrautati. Aerul rece si uscat si expunerea limitata la ultraviolete pot inrautati simptomele psoriazisului. Nu numai ca zilele de iarna sunt mult mai scurte, dar iarna iesim foarte putin din casa si doar atunci cand avem ceva urgent de rezolvat. Tocmai de aceea, expunerea limitata la razele soarelui inrautateste simptomele psoriazisului. Lipsa de umiditate din aerul de afara si caldura din interior deshidrateaza pielea. Psoriazisul este o boala cronica ce produce placi rosii, uscate, de piele ingrosata si apare ca urmare a formarii exagerat de rapide de noi celule ale pielii. Cercetatorii spun ca aceasta este o tulburare mostenita a sistemului imunitar ce poate fi activata de stres, vreme rece etc.

Sezonul gripei

Suntem destul de bine familiarizati cu gripa in sezonul rece. Gripa este cauzata de una dintre cele trei tulpini de virusuri. Primul virus gripal de tip A a fost identificat in anii 1930. Virusul de tip B conduce la aparitia unei forme mult mai usoare de gripa. Iar virusul de tip C cauzeaza rareori bola la om. Pana in lunile martie-aprilie gripa este o afectiune care ne poate pandi la orice pas.

Farmacistii Catena recomanda produsele Celadrin. Pentru a reduce disconfortul articular si al coloanei vertebrale si pentru a te bucura de articulatii sanatoase incearca Unguent Forte de la Celadrin. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Ruxandra Dumitrescu