Alimente care reduc riscul de apariție pentru cancerul de sân

cancerul de sân

Cancerul de sân este una dintre bolile secolului, o afecțiune extrem de răspândită ce afectează anual milioane de femei pe întreg mapamondul. 

În acest context, e important de știut că o alimentație bogată în fibre s-a demonstrat științific că are o strânsă legătură cu incidența mai redusă a apariției pentru cancerul de sân. 

„O alimentație bogată în fibre adoptată încă din perioada adolescenței sau chiar și mai târziu poate fi un factor important în reducerea riscului apariției cancerului la sân de-a lungul vieții. Nivelurile de hormoni steroizi sexuali sunt puternic corelate cu dezvoltarea cancerului de sân. Studiile efectuate de cercetători în ultimii ani arată că o dietă bogată în fibre are capacitate de a reduce incidența apariției cancerului de sân prin inhibarea reabsorbției estrogenului”, spune nutriționistul Gianluca Mech.  

Iată de ce următoarele alimente sunt recomandate: Cerealele integrale, sursa principală de carbohidrați.

Conțin proteine și minerale și sunt importante pentru furnizarea de vitamine B și fibre. Fibrele insolubile prezente mai ales în cerealele integrale au un efect previn de asemenea constipația, colonul iritabil, și tumorile pe colon. Prin creșterea masei fecale, acestea accelerează tranzitul intestinal și reduc timpul de contact al potențialilor cancerigeni cu celulele intestinale. Cerealele integrale conțin și fitoestrogeni, substanțe care, potrivit cercetărilor științifice, pot avea efect antiproliferativ asupra tumorilor sensibile la hormoni (sân, endometru, prostată).

Leguminoasele conțin carbohidrați complecși, săruri minerale, vitamine B și fibre.

Fibrele solubile conținute în leguminoase au efect gelifiant și sunt capabile să modifice absorbția intestinală a glucozei și a colesterolului, îmbunătățind, astfel, nivelul lor în sânge.

Multe fructe și legume sunt bogate în nutrienți.

În special legumele precum broccoli, conopida și varza sunt recomandate. Deoarece au proprietăți anti-estrogenice. De asemenea, sunt recomandate merele, usturoiul, roșiile, morcovii și fructele de pădure.

Vezi AICI și cum Acizii grasi Omega-3 previn aparitia cancerului de san

Text Cristina Dudău

Foto Hepta