Alimente cancerigene pe care trebuie sa le evitam

Alimente cancerigene pe care trebuie sa le evitamSuntem ceea ce mancam, tocmai de aceea alimentatia este atat de importanta. Numarul cazurilor de cancer a crescut in ultima perioada, iar una dintre cauze ar putea fi chiar stilul de alimentatie al omului modern. Sunt o multime de alimente pe care le consumam si care sunt, de fapt, adevarate otravuri pentru organism.

Carnea procesata

Unele dintre cele mai gustoase preparate din carne, cum ar fi carnatii, baconul si burgerii, au acelasi potential cancerigen ca si tigarile, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Tot in aceasta categorie intra si mezelurile preferate de multe persoane, precum salamul, sunca afumata si carnatii chorizo. Acestea sunt cancerigene in aceeasi masura ca arsenicul si azbestul.

Si nu va ganditi ca este nevoie sa consumati cantitati industriale pentru ca aceste preparate sa devina riscante. OMS spune ca 50 de grame de carne procesata pe zi (echivalentul unui carnat, a doua felii mai groase de parizer sau a 6-7 felii de salam) este o cantitate suficienta pentru a creste riscul de cancer de colon cu 20%.

Carnea este conservata prin afumare sau folosind sare si aditivi alimentari. Nu carnea in sine este atat de periculoasa, ci procesul de conservare o face sa devina cancerigena. Nitratii si nitritii, pe care ii veti gasi pe eticheta majoritatii mezelurilor, sunt extrem de periculosi.

Carnea rosie

Carnea rosie are si ea potential cancerigen, conform OMS, insa este mai putin periculoasa decat cea procesata, aflandu-se un nivel mai jos si fiind catalogata drept „posibil cancerigena”. Ea are insa si cateva beneficii pentru sanatate, fiind bogata in fier, proteine si vitamina B12. Totusi, este recomandat sa nu o consumam prea des si sa o inlocuim din cand in cand cu o salata pe baza de boabe de fasole. Potentialul cancerigen al carnii rosii a fost observat in special in legatura cu cancerul colorectal.

Carnea la gratar

Desi majoritatea romanilor adora carnea fripta la gratar, putini stiu ca aceasta este toxica. Carnea facuta pe gratar este extrem de gustoasa, dar in acest proces de preparare absoarbe mult gudron din fum, care este cunoscut ca fiind cancerigen.

Somonul de crescatorie

Pe cat de sanatos este pestele crescut in salbaticie, pe atat de nesanatos este cel de crescatorie, in special daca vorbim de somon. Acesta este hranit cu tot felul de chimicale care se transfera in organismul nostru atunci cand il consumam. Somonul este adesea hranit in crescatorii cu excremente de pasare ca sa capete acea culoare intensa pe care o are de obicei in salbaticie. In plus, somonul de crescatorie contine un nivel ridicat de mercur care s-a dovedit ca duce la aparitia cancerului de rinichi la soareci.

Popcornul preparat la microunde

Floricelele se fac mai usor la cuptorul cu microunde, dar sunt si mai toxice. Pungile in care facem popcornul contin substante toxice, cum ar fi acidul perfluorooctanic care creste riscul de cancer de rinichi, testicule si de vezica biliara. Aceeasi toxina se gaseste si in compozitia vaselor de teflon, de aceea este foarte important sa nu le mai folosim daca sunt zgariate sau degradate.

Daca totusi nu ne putem abtine sa consumam floricele, ar fi mai bine sa le facem prin metoda traditionala. Iar daca mancam floricele preparate la microunde, nu trebuie sa consumam o portie mai mare de 35 de grame, respectiv o treime din punga de popcorn gata preparat.

Text: Bianca Badescu