Alimente-filtru contra radiatiilor ultraviolete

Alimente-filtru contra radiatiilor ultravioleteDieta pe baza de alimente fotoprotectoare, desi nu este tocmai o inovatie in domeniu, fructele si legumele fiind folosite in scopuri curative inca din cele mai vechi timpuri, nu a fost promovata pe cat ar fi meritat. Persoanele care iubesc soarele si adora sa stea ore intregi la plaja ar trebui sa stie ca, pe langa cremele cu protectie solara, care sunt absolut obligatorii in acest caz, exista si o serie de alimente care tin razele ultraviolete la distanta, protejand eficient pielea chiar din interior.

Ceaiul verde

Ce bautura se potriveste cel mai bine in zilele toride de vara? Nu, nu limonada, cum ati putea crede, ci ceaiul verde. Acesta este considerat o adevarata licoare cu proprietati miraculoase in domeniul sanatatii. Datorita cantitatii foarte mari de antioxidanti (catechine si polifenoli), ceaiul verde are efect imunostimulator si anticancerigen, cercetarile demonstrand capacitatea acestuia de a reduce riscul de aparitie al melanomului, cea mai agresiva forma de cancer de piele. Acesta neutralizeaza radicalii liberi si, implicit, razele UV, protejand, in acelasi timp, pielea de inflamatii. In plus, studiile au demonstrat capacitatea sa de a preveni imbatranirea prematura a pielii prin stimularea productiei de colagen si elastina. Pe langa aceste beneficii, nu putem sa nu punctam ca ceaiul verde satisface setea si, totodata, nevoia organismului de hidratare.

Pont: Adauga in ceaiul verde cateva cuburi de gheata si frunze de menta pentru a obtine un efect racoritor.

RosiileAlimente-filtru contra radiatiilor ultraviolete

Rosiile contin si ele licopen, dar si 95% apa si astfel fac parte din categoria paznicilor de incredere ai pielii pe timp de vara. Prin fierbere, cantitatea de licopen creste, astfel incat, pentru fotoprotectia pielii, este chiar indicat a fi consumate sub forma de paste de tomate.

Pont: Pasta de tomate se transforma intr-o racoroasa si delicioasa bautura de vara daca se adauga cateva cuburi de gheata si un strop de sare si piper.

Pepenele verde

Pepenele verde este considerat fructul verii si nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al niciunei persoane. Contine o cantitate mare de licopen, substanta care are proprietatea de a reduce peroxidarea lipidica declansata de razele ultraviolete de tip B. In plus, pepenele verde contine in proportie de peste 90% apa, ceea ce-l transforma intr-un aliat important al procesului de hidratare.

Pont: Cubuletele de pepene verde taiate si tinute in congelator inlocuiesc cu succes inghetata.

Alimente-filtru contra radiatiilor ultravioleteSomonul

Pestele, cu precadere somonul salbatic, este un aliment care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta, cu atat mai mult daca te afli in concediu la malul marii. Este deja bine cunoscut faptul ca acesta este bogat in acizi grasi esentiali Omega-3 ce au o influenta benefica asupra pielii. Mai exact, acestia au actiune antiinflamatoare, reducand riscul eruptiilor cutanate care pot aparea in urma expunerii prelungite la soare, si, totodata, previn aparitia cancerului de piele.

Pont: Somonul cu spanac si broccoli este cel mai potrivit meniu pentru o cina de vara.

Spanacul

Frunzele verzi ale spanacului sunt o bogata sursa de carotenoizi, din care face parte si licopenul, alaturi de betacaroten si luteina. Numeroase studii si cercetari axate pe beneficiile carotenoizilor au evidentiat capacitatea acestora de a ameliora eritemul declansat de razele ultraviolete, de a imbunatati densitatea, grosimea si duritatea pielii, dar si de a combate arsurile solare.

Pont: Carotenoizii sunt continuti de majoritatea fructelor si legumelor de culoare galben-portocalie si rosie, dar se gasesc si in frunzele verzi ale legumelor.

Ciocolata neagraAlimente-filtru contra radiatiilor ultraviolete

Ciocolata neagra contine o gama larga de nutrienti dintre care amintim flavonoizii si catechinele, antioxidanti puternici, care se regasesc intr-o cantitate chiar mai mare decat in ceaiul verde. Acestia au rolul de a bloca radiatiile solare la nivelul pielii si de a o pastra hidratata. Acelasi efect benefic asupra dermului il are si cacaua, insa nu si ciocolata cu lapte.

Pont: Efectul fotoprotector se obtine prin consumul a aproximativ 50 de grame de ciocolata neagra pe zi.

Text: Madalina Manole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *