Alimente recomandate pentru o dantura sanatoasa

Inca de cand erai mic, ti se spunea ca “dulciurile strica dintii”, iar acest lucru este, in continuare, cat se poate de adevarat! Pe langa alimentele ce au un efect negativ asupra danturii, exista, la polul opus, alimente recomandate pentru sanatatea danturii tale. Echipa Tonica TV a stat de vorba cu dr. Ion Melnic, medicul stomatolog ce iti va explica de ce este alimentatia atat de importanta pentru o dantura frumoasa si sanatoasa!Ce alimente sunt bune pentru o dantura sanatoasa?

In diferitele etape ale vietii tale (copilarie, perioada adulta, sarcina), necesitatile organismului cu privire la alimentatie sunt diferite. Dr. Ion Melnic ne explica importanta alimentatiei in mentinerea sanatatii osoase si, respectiv, a danturii, in special in perioada sarcinii, atunci cand organismul are tendinta de a pierde vitamine si minerale pentru a hrani fatul.

Atat pentru dantura, cat si pentru sanatatea ta generala, cele mai bune alimente sunt fructele si legumele proaspete care, prin masticatie intensa si salivatia pe care o produc, ajuta la eliminarea bacteriilor si a resturilor de mancare.

De asemenea, dr. Ion Melnic accentueaza importanta alimentelor bogate in calciu si fosfor pentru o dantura sanatoasa, precum lactatele si pestele gras. Totodata, pentru a fixa calciul in structura osoasa si dentara, organismul are nevoie si de vitamina K, ce se regaseste in galbenusul de ou. Insa cea mai buna metoda de a-ti infuza organismul cu vitamina D este expunerea la soare!

Alimente pe care sa le eviti pentru a-ti mentine dintii sanatosi

Dr. Ion Melnic ne aduce aminte de faptul ca trebuie sa evitam alimentele cu efect acid asupra dintilor, ce distrug smaltul. Dulciurile, produsele de patiserie si bauturile carbogazoase sunt extrem de nocive atat pentru dantura, cat si pentru sanatatea generala a organismului, asa ca este esential sa le eviti.

De asemenea, mai exista cateva alimente pe care probabil le consumi (printre care si cafeaua si ceaiul) si care dauneaza danturii tale! Descopera-le urmarind clipul de mai sus!

Realizator: Raluca Baciu

Operator video: Alex Andries

Editor imagine: Andreea Babarusi