“Amintirile unora se numesc remuscari”

GLiliana: Stimata doamna, o intamplare din tinerete ma urmareste si-mi da frisoane. Acum cand am ramas atat de singura, ma gandesc sa nu fie o pedeapsa de la Dumnezeu. Eram tanara, plina de viata, dar cam uratica (acum am puterea sa o recunosc, desi, de-a lungul anilor, am tot incercat sa ma amagesc). Port ochelari cu dioptrii multe, am parul drept, rar si de o culoare incerta… fumuriu, saten, cendre.

Ochii sunt verzi ca zeama de varza murata (cum radeam cu cinism, descriindu-ma). Intreaga mea infatisare este a unei profesoare ingrijite, pedante. De altfel, asta am si devenit dupa anii de facultate. O profesoara (care, constiincioasa, a urcat pana la functia de director de liceu). Povestea pe care vreau sa v-o relatez s-a intamplat de mult, inca din anii in care eram studenta, venita dintr-un orasel de provincie in  Capitala cu atatea capcane… Bucuresti. Stateam la camin, in camera cu o colega cu care am devenit prietena. Oana (asa o chema pe colega mea) era foarte fina, delicata, rasata. Provenea dintr-o familie de medici de provincie si era foarte bine educata. La reuniunile de sambata seara l-am cunoscut pe Fanel, un tanar student la Politehnica. Fanel facea sa tresalte multe inimi atunci cand aparea. Era inalt, brunet, cu niste ochi negri… somnorosi, care dadeau privirii un anumit mister. E de prisos sa spun ca ne-am indragostit amandoua prietenele de el, dar Oana a fost cea preferata. In  cativa ani, relatia lor a luat amploare, iar eu ma multumeam cu rolul de prietena devotata. Fanel insa era foarte admirat de celelalte studente si, deseori, parea destul de enervat  de dragostea… noastra, a celor doua prietene care-l sufocau cu atentii. Intr-una din zile, Oana, cu ochii in lacrimi, m-a anuntat ca asteapta un copil. Era speriata, dezorientata. Fanel ii cerea sa renunte la sarcina, dar ea se hotara greu sa omoare mica faptura din pantecul ei. Intr-una din zile, mi-a spus ca a hotarat sa treaca peste parerea lui Fanel si sa pastreze copilul, indiferent de consecinte. Au urmat zile incordate. Fanel i-a comunicat ca rupe relatiile cu ea… Apoi, ca sa fie mai convingator, a inceput sa se intalneasca seara de seara cu cate o alta fata. Eu asistam tacuta la drama prietenei mele, dar, recunosc, in egoismul meu, cu o unda de  speranta ca, in sfarsit, voi avea si eu parte de zile mai bune cu… “prietenul nostru” comun. Hartuita si de familia ei care o sfatuia sa renunte la copil, tradata de iubit, dar si de prietena ei cea mai buna, Oana nu a mai rezistat  si intr-o zi insorita de primavara, cand toata natura se trezea la viata, ea, fiinta firava si sensibila, renunta la a ei si a copilului ei, plecand in zbor de inger cu aripa franta… Abia atunci a inteles Fanel ce a pierdut. Abia atunci si-a dat seama ce facuse cu egoismul lui. Dar, ca orice barbat, dupa cateva luni de… remuscari, si-a reluat viata, ajutat sa-si revina de fiinta care-i amintea de Oana, adica de mine, prietena lor. Cu un devotament fara margini, fericita de firimitura de iubire pe care o primisem, i-am stat alaturi toata viata. Dumnezeu insa ne-a pedepsit si nu am putut avea acel copil pe care ni l-am dorit mai tarziu din toata inima. Acum, Fanel a plecat sa se odihneasca, dar nici acum nu ma pot ierta pentru egoismul meu.

Cezara Dafinescu: Draga mea, George Sand spunea: “Adevaratele dureri sunt cele pe care le duci in tacere si de care nu vrei sa fii nici compatimit, nici mangaiat.” Marturisesc, mi-e greu sa-ti dau un sfat care sa-ti fie pe plac. Si eu dezaprob comportarea ta. Si faptul ca erai tanara si… inconstienta nu te scuza. Sunt sigura ca ai suferit de-a lungul vietii. Acum, incearca sa dai totul uitarii, ca sa poti merge inainte, chiar si fara Fanel (marul discordiei). Incearca sa-ti speli raul facut in tinerete, daruind acum cat mai multa dragoste celor din jur. Invata sa-i iubesti si pe ceilalti macar atat cat te iubesti pe tine. Si mai cu seama, fugi de amintirile din trecut. “Amintirile unora se numesc remuscari”, cum spunea T. Musatescu.

Indrazneste si tu sa ii scrii Cezarei Dafinescu despre problemele care te preocupa! Are raspunsuri minunate, presarate cu un strop de optimism, zambete sincere si toata bunavointa din lume. O parere obiectiva asupra problemei care te macina, comunicata intr-o maniera remarcabila, de catre un om de o asemenea valoare, te poate scoate din impas. Scrie-ne pe adresa    [email protected] si noi vom avea grija sa iti primesti raspunsul de la Cezara Dafinescu. Declarata de-a lungul timpului una dintre cele mai frumoase si mai talentate actrite ale Romaniei, noi adaugam ca este si o femeie de o intelepciune cum rar mai gasesti.