Anxietatea va poate imbatrani cu 6 ani

Poza_anxietatea_va_poate_imbatrani_cu_6_aniPotrivit unei cercetari in domeniu, se pare ca persoanele anxioase ar putea imbatrani mult mai devreme. Cercetatorii au descoperit ca o forma comuna a acestei conditii, cunoscuta drept anxietate fobica, ar putea genera pagube la nivel celular, ceea ce ar putea duce la imbatranirea prematura.

Femeile mai in varsta care traiesc o teama excesiva in ceea ce priveste anumite situatii au telomerii mai scurti  (acestia sunt regiuni de ADN repetitiv situate la capatul fiecarui cromozom liniar, considerati cheia opririi procesului de imbatranire) fata de persoanele linistite.

Telomerii mai scurti sunt legati de un risc crescut de cancer, boli de inima, dementa si mortalitate. O echipa de cercetatori de la Spitalul de Femei din Boston a luat probe de sange de la mai mult de 5.000 de femei cu varste cuprinse intre 42 si 69 de ani. De asemenea, li s-a cerut sa completeze un chestionar cu privire la orice fel de simptome fobice.

Echipa a descoperit faptul ca femeile care sufereau de anxietate fobica aveau telomerii, in mod semnificativ, mai scurti, iar diferenta de lungime fata de femeile care nu sufereau de aceasta conditie ar putea scurta viata cu aproximativ 6 ani. Foarte multe persoane se intreaba despre cum ne poate afecta stresul viata, si iata unul dintre rezultate – imbatranirea prematura. Mai este inca nevoie de investigatii suplimentare in acest domeniu.

 

Text: Ruxandra Raica