Barbatii care consuma alimente prajite, mai predispusi la cancerul de prostata

shutterstock 17374015Barbatii care consuma alimente prajite mai mult de o data pe saptamana sunt predispusi la cancer de prostata, conform unor noi cercetari. Potrivit studiului realizat de catre oamenii de stiinta, chipsurile, junk food-ul si prajelile joaca un rol important in aparitia unor forme agresive de cancer si pot pune in pericol viata barbatilor, conform “Daily Mail”.

Astfel, s-a constatat faptul ca barbatii care mananca in exces alimente prajite sunt cu 30-37% mai expusi riscului de a dezvolta cancer de prostata, comparativ cu barbatii care mananca doar o data pe luna astfel de produse. Riscul de a dezvolta cancer de prostata creste odata cu varsta, iar barbatii trecuti de 50 de ani sunt mai predispusi la aparitia acestei boli.

Expertii din cadrul Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seattle au analizat datele participantilor la doua studii asemanatoare pe aceasta tema, participantii fiind 1.549 de barbati diagnosticati cu cancer de prostata si 1.492 de barbati cu varste similare, dar cu o stare de sanatate  buna.

Toti participantii la studiu au avut varste cuprinse intre 35-74 de ani si au fost rugati sa completeze chestionare privind obiceiurile lor alimentare. Oamenii de stiinta au luat in calcul si alti factori care contribuie la aparitia cancerului, cum ar fi greutatea, varsta, istoricul familial si originea etnica a participantilor. In urma analizelor facute, s-a ajuns la concluzia ca alimentele prajite consumate in fiecare saptamana pot cauza aparitia formelor grave de cancer de prostata la barbati.

Rezultatele au fost publicate in revista “The Prostate”.

Text: Andreea Popescu