“Batranetea este un timp al daruirii iubirii si intelepciunii celor care ne urmeaza”

197K9368Ma jenez sa va scriu, dar pentru ca mi-au placut foarte mult raspunsurile dumneavoastra la scrisorile primite, indraznesc sa sper ca ma veti ajuta. Am 75 de ani si ma cheama ION(va dati seama ca e un nume fictiv… ca sa nu fiu recunoscut.)Am mai fost casatorit, dar dupa 20 de ani de casnicie m-am despartit. Cand am cunoscut-o pe GINA, nu-mi venea sa cred ca mi se intampla mie. Lucram intr-un oras de provincie.

Gina lucra in acelasi domeniu. Diferenta de varsta intre mine si tanara domnisoara este de aproape 30 de ani. Cand i-am propus sa ne casatorim, raspunsul  Ginutei m-a uluit. Nu-mi venea sa cred ca o faptura minunata ca ea (atat de tanara) raspundea pasiunii mele mistuitoare. Dupa nunta, ne-am mutat in Bucuresti unde nu va ascund ca am o locuinta frumoasa si conditii sa-i asigur dragei mele tot confortul. Mai mult, i-am obtinut si un post la institutia unde lucrez. Suntem impreuna de mai bine de 5 ani… dar parca totul s-a schimbat. Nu o mai recunosc pe adorata mea. E rece, neglijenta… ba a inceput sa si bea. Lipseste mereu de acasa iar cand vine imi raspunde nervoasa ca a fost… LA MAMA (care, fie vorba intre noi, e mai tanara ca mine). Ce credeti… nu ma mai iubeste? Credeti ca dragostea ei inflacarata a palit acum cand sunt pensionar si nu o mai pot ajuta in cariera?

Cezara Dafinescu: Nu v-ati gandit niciodata ca poate ca ceea ce spun batranii despre varsta sotilor (diferenta maximum 5ani) are un sambure de adevar? Nu v-ati intrebat de ce lumea e atat de contrariata cand se fac legaturi intre persoane cu diferenta mare de varsta? Din exemplele celor ca dumneavoastra, care s-au casatorit fara sa se gandeasca la evolutia biologica fireasca, se pot trage concluzii din cele mai pesimiste. Intr-un fel e resimtita diferenta de varsta cand ai 20 de ani si partenerul 45 si altfel cand lucrurile se petrec mult mai tarziu. Cand ati luat hotararea de a va casatori in aceste conditii, trebuia sa fiti pregatit pentru orice. Pentru ca ati fost egoist si nu v-ati gandit decat la placerea dvs, platiti acum. Cum ati putut fi atat de naiv sa va ganditi ca o fata tanara si, banuiesc, frumoasa va va accepta altfel decat din interes? Acum cand nu mai aveti ce avantaje sa-i oferiti, e normal sa reactioneze… distant, plictisita, nervoasa… si mereu cu gandul la… MAMA(?!) Si pentru ca poate nu a gasit inca O MAMA care sa-i ofere tot ce vrea ea, va mai suporta  si  incearca sa-si inece amarul in bautura. Poate ca veti considera ca sunt aspra cu dumneavoastra. Aveti dreptate! Nu am niciun pic de intelegere fata de cei ca dumneavoastra si cu atat mai putin fata de domnisoare care incearca sa-si resolve viata in asemenea mod! Nu era mai normal sa aveti langa dumneavoastra o femeie matura, educata, cu care sa aveti ce vorbi in noptile lungi de iarna? O femeie care sa va fie sprijin util la batranete?! Un proverb spune: “Cum iti asterni, asa dormi!” Somn usor si vise placute, dar eu cred ca aveti mai degraba cosmaruri! A imbatrani frumos cred ca este o arta, un exercitiu de acceptare, de impacare cu tine, cu trecutul, cu frustrarile, de conservare a unui spirit  liber, este momentul in care poti descoperi cu imensa bucurie ca inima nu poate imbatrani. Batranetea este un dar de care, din pacate, nu beneficiaza foarte multi. Asumati-va greselile si mergeti mai departe… mai intelept. Batranetea este un timp al daruirii iubirii si intelepciunii celor care ne urmeaza.

Indrazneste si tu sa ii scrii Cezarei Dafinescu despre problemele care te preocupa! Are raspunsuri minunate, presarate cu un strop de optimism, zambete sincere si toata bunavointa din lume. O parere obiectiva asupra problemei care te macina, comunicata intr-o maniera remarcabila, de catre un om de o asemenea valoare, te poate scoate din impas. Scrie-ne pe adresa [email protected] si noi vom avea grija sa iti primesti raspunsul de la Cezara Dafinescu. Declarata de-a lungul timpului una dintre cele mai frumoase si mai talentate actrite ale Romaniei, noi adaugam ca este si o femeie de o intelepciune cum rar mai gasesti.