Bautura sezonului rece: vinul fiert! Retete, istorie si beneficii

Bautura sezonului rece: vinul fiert! Retete, istorie si beneficiiSimti mirosul iernii? Noi DA! Iarna inseamna miros de scortisoara, de portocala si… vin fiert. Ce ne poate incalzi mai bine sufletele decat o cana de vin fiert? Prepararea vinului fiert este la fel de usoara ca prepararea unei placinte si, la fel ca placinta, vinul fiert face ca in casa ta sa miroasa… hmm… delicios! Fie ca este cunoscut sub numele de Glühwein in Germania, Vin Chaud in Franta si Glogg in Suedia, aceasta bautura fierbinte face deliciul iernii. Pentru pregatirea vinului fiert, avem nevoie de mult mai multe informatii si ingrediente decat cele oferite pana acum. Tocmai de aceea, mai jos vei gasi 2 retete de vin fiert. Oaspetii tai vor ramane cu gura cascata datorita gustului unic.

 

Istoria vinului fiert

 

Initial, cunoscut sub numele “Hipocris”, dupa numele unui medic, aceasta bautura a fost de multe ori servita la petreceri pentru copii in epoca victoriana. In acea perioada, ingredientele comune erau vinul francez, mierea si scortisoara. In ultimii ani, vinul fiert a devenit foarte popular fiind frecvent servit la ocazii festive si la petreceri. Ingredientele sunt aproape intotdeauna naturale, sporind, astfel, beneficiile pentru sanatate. Pot fi adaugate rozmarin, miere si cuisoare, dar se poate adauga, de asemenea, coniac si zahar brun. Alegerile sunt, insa,  nelimitate, atata timp cat ingredientul de baza este vinul rosu.

 

In Germania si Franta, vinul fiert este, in general, facut din vin rosu incalzit, cu batoane de vanilie si de scortisoara adaugate.

Polonezii recunosc beneficiile pentru sanatate ale vinului fiert, urmand exemplul germanilor si al francezilor, dar se bucura, de asemenea, si de berea fiarta, care are un gust dulce. Aceasta bautura a devenit foarte populara in multe parti ale Poloniei.

Glögg este numele vinului fiert in tarile scandinave. Principalele ingrediente sunt zaharul sau siropul si, pentru a-i creste taria, se adauga alcool – vodca sau brandy. O optiune nonalcoolica este aceea de a utiliza fructe in loc de vin.

 

Reteta de vin fiert

 

Portii: 4

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente

1/2 litri de vin rosu

3 portocale; una intreaga, celelalte doua taiate in sferturi

15 cuisoare

1 lamaie taiata in 4 sferturi

6 linguri de zahar

scortisoara

o bucata de ghimbir, curatata si taiata in jumatate

55 g stafide

 

Mod de preparare

Din cele 3 portocale, ia portocala intreaga si infige cuisoarele in ea.

Pune intr-o cratita portocala si cuisoarele, un catel de usturoi, celelalte doua portocale taiate in sferturi, jumatatile de lamaie, ghimbirul, scortisoara si stafidele. Se amesteca bine toate ingredientele, dupa care se toarna vinul.

Se lasa la foc mediu amestecand bine. Dupa 5 minute, se adauga zaharul si se amesteca bine cu o lingura.

Se lasa vinul sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute, pentru a permite ca aromele sa se infuzeze.

Lasa vinul sa se raceasca putin inainte de servire.

 

Appleberry vin fiert

 

Portii: 6

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente

2 x sticle de vin rosu de calitate

1 l suc de mere natural

115 g zahar pudra

1 baton lung de scortisoara, rupt in jumatate

2 stele de anason

3 linguri Curaçao sau Cointreau

aproximativ 100 g fructe de padure congelate

3 mere rosii, taiate in inele

 

Mod de preparare

Se toarna vinul si sucul de mere intr-o cratita mare si se adauga zaharul, scortisoara si anasonul stelat.

Se incalzeste usor, amestecand o data sau de doua ori, pana cand zaharul este complet dizolvat, apoi se continua incalzirea usor pentru alte 15 minute.

Chiar inainte de servire, se adauga cateva linguri de Curaçao sau Cointreau, se amesteca fructele congelate si se adauga feliile de mere.

 

Text: Andreea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *