Beneficiile verdeturilor de primavara

beneficiile-verdeturilorPrimavara este cel mai potrivit anotimp pentru a ne rasfata organismul cu o portie de sanatate. Verdeturile de sezon sunt la indemana tuturor si s-au dovedit a fi adevarate minuni ale naturii, consumul lor aducand beneficii organismului pe toate planurile. Sunt sarace in calorii, dar bogate in vitamine si minerale si sunt o sursa importanta de fibre si antioxidanti. Pot fi consumate fara retineri pentru imunizarea organismului si, datorita clorofilei pe care o contin in cantitati considerabile, verdeturile de primavara sunt aliati de incredere in dietele de detoxifiere.



Urzicile

Desi nu ofera o senzatie prea placuta la atingere, urzicile ocupa primul loc in topul celor mai sanatoase plante verzi. Acestea contin aminoacizi esentiali, vitaminele A, B, C, K si E, precum si calciu, magneziu, potasiu si fier, in cantitati considerabile. Au rol detoxifiant si antiinflamator, combat diareea, regleaza tranzitul intestinal si au efect diuretic. De asemenea, consumul regulat de urzici inlatura anemia, curata sangele si accelereaza metabolismul.

Pont: Apa in care au fiert urzicile se poate bea in loc de ceai.

Ceapa verde si usturoiul verde

Desi mirosul patrunzator al acestor doua plante verzi ne impiedica sa le consumam oriunde si oricand, noi va recomandam ca, in aceasta perioada, sa le introduceti in meniul zilnic. Ceapa verde este o sursa esentiala de antioxidanti si de fibre, iar usturoiul contine importante minerale si vitamine, precum si alicina, o substanta cu rol de antibiotic natural. Combinate sau consumate separat, ceapa verde si usturoiul verde cresc considerabil imunitatea organismului, combat starile de gripa si raceala, ajuta la vindecarea virozelor respiratorii si amelioreaza simptomele astmului. Usturoiul are un puternic efect anticancerigen, fiind eficient si in reducerea tensiunii arteriale.

Pont: Mirosul de ceapa sau de usturoi poate fi anihilat daca se consuma un mar sau se mesteca frunze de patrunjel.

Stevia

Stevia este o alta planta mult asteptata in acest sezon atat datorita gustului placut, cat si efectelor benefice pe care le aduce organismului. Contine calciu, magneziu, fier si potasiu, alaturi de vitaminele B si C, si este o sursa importanta de fibre, fapt ce o face esentiala in curele de slabire si de detoxifiere. Stevia inlatura senzatia de foame, accelereaza digestia si este un bun diuretic. De asemenea, combate oboseala fizica si psihica si scade nivelul zaharului din sange.

Pont: Stevia reduce pofta de dulciuri, fapt ce o recomanda in diete.

Spanacul

Cu un continut ridicat de fier si calciu, spanacul este indicat persoanelor care sufera de anemie sau care se afla in stare de convalescenta. Totodata, contine acid folic, vitaminele E si K, astfel ca spanacul lupta impotriva stresului oxidativ si este un bun calmant al sistemului nervos.

Pont: Sucul de spanac este recomandat in combaterea depresiei.

Loboda

Loboda contine cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate plantele verzi ale primaverii si are o actiune revitalizanta, tonifianta si calmanta asupra organismului. Consumata zilnic, loboda amelioreaza durerile de stomac, grabeste vindecarea afectiunilor pulmonare si are efect diuretic-depurativ.

Pont: Loboda poate fi consumata in stare cruda, sub forma de salata.

Salata verde

Salata verde contine vitaminele A, B, C, D si E, alaturi de zinc, iod, cupru si fosfor, devenind astfel un bun aliat al imunitatii. De asemenea, aceasta regleaza tranzitul intestinal si grabeste digestia alimentelor.

Pont: Consumata seara, salata verde induce somnul.

Papadia, leurda si untisorul

Alte trei plante miraculoase pentru sanatate sunt papadia, leurda si untisorul. Papadia ajuta la detoxifierea ficatului si combate constipatia; leurda, supranumita usturoiul salbatic, este un adevarat medicament natural, eficient in curele de imunizare, iar untisorul contine betacaroten cu rol in imbunatatirea vederii si este un bun remediu contra hipertensiunii si a colesterolului. Potasiul in cantitati considerabile face din untisor aliatul inimii sanatoase si puternice.

Pont: Papadia se poate consuma sub forma de ceai sau cruda, in salata.

Farmacistii Catena recomanda produsele Alevia. Daca iti doresti sa-ti imbunatatesti starea generala a organismului si sa-ti cresti nivelul de energie, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar pe baza de vitamine, minerale, proteine si acizi grasi Spirulina de la Alevia! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole