Broccoli, legume-minune cu proprietati miraculoase

Broccoli, legume-minune cu proprietati miraculoaseStii ca este esential pentru sanatatea ta sa consumi cat mai multe legume verzi, dar tu tot te incapatanezi sa sari peste aceasta teorie la fiecare masa. Poate daca cunosti adevaratele beneficii uluitoare ale legumelor verzi asupra organismului tau, nu ai mai privi stramband din nas garnitura de legume. Astazi vreau sa vorbim despre ce efecte are asupra organismului nostru, asupra parului si a pielii, asupra sanatatii si nu numai consumul de broccoli.

 

Ajuta la mentinerea sanatatii parului

Broccoli este plin de vitamina A, vitamina C si calciu – toate ajuta la sanatatea podoabei capilare. Calciul intareste foliculii de par, iar vitaminele stimuleaza producerea de sebum, care este un hidratant natural si balsam pentru parul tau. Pe scurt: mai mult broccoli inseamna par puternic si mai stralucitor. In plus, vitamina C combate caderea parului prin eliminarea radicalilor liberi.

 

Mentine pielea sanatoasa si tanara

Broccoli poate ajuta la regenerarea pielii datorita continutului de Glucoraphanin – un compus organic care este unic in broccoli si conopida. Practic, consumul de broccoli poate regenera pielea afectata de soare. In plus, vitamina B, vitamina E si beta-carotenul ajuta pielea sa straluceasca si sa se mentina tanara. Acum, ca ai aflat ca broccoli are si proprietati antiaging, ce mai astepti?

 

Protectie solara

Destul de ciudat, dar adevarat, broccoli protejeaza pielea impotriva razelor nocive UV ale soarelui. Partea interesanta este ca, pentru a avea aceste proprietati, broccoli nu trebuie mancat, ci aplicat pe piele. Cercetarile au aratat ca extractul de broccoli aplicat direct pe piele va functiona la fel ca si o crema cu factor de protectie solara.

 

Poate reduce riscul de cancer

In cazul in care beneficiile sale de infrumusetare nu au fost suficiente pentru te convinge sa-l mananci, poate o va face faptul ca are proprietati anticancerigene. Broccoli contine o enzima numita myrosinase care schimba substantele chimice pe baza de sulf (glucozinolati) in legume intr-un alt tip de produse chimice (izotiocianati), care au proprietati anticancer. Cu toate acestea, in cazul in care acesta este gatit prin prajire, isi va pierde o parte din beneficiile sale, asa ca se recomanda gatirea lui la abur.

 

Ajuta in cura de dezintoxicare

Foarte putine legume au capacitatea de a ajuta activ la detoxifiere, dar broccoli este una dintre ele. Aceasta leguma contine trei substante nutritive, care ajuta la detoxifierea deseurilor din organism.

 

Este bun pentru inima

Broccoli contine acizi grasi, fibre si vitamine, care reduc nivelul colesterolului si regleaza tensiunea arteriala. Ulterior, aceasta ajuta la prevenirea atat a accidentelor vasculare cerebrale, cat si a atacurilor de cord.

 

Ajuta la pierderea in greutate

Broccoli este o sursa incredibil de fibre sanatoase, ceea ce il face perfect pentru pierderea in greutate. Datorita faptului ca acesta contine fibre, atat solubile, cat si insolubile, ajuta la prevenirea constipatiei si ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de zahar in sange.

 

Ajuta la prevenirea osteoporozei

Broccoli este bogat in calciu (continand chiar mai mult decat produsele lactate) si in vitamina K- ambele sunt esentiale pentru sanatatea oaselor. Ca atare, continutul mare de calciu ajuta la prevenirea osteoporozei si inclusiv de tipul celor care se dezvolta in timpul sarcinii.

 

Este un antioxidant puternic

Area cea mai puternica concentratie de vitamina C dintre toate legumele crucifere si in plus, contine si alti antioxidanti puternici cum ar fi carotenoide luteina, zeaxantina si betacaroten. Dar de ce este atat de importanta ingerarea antioxidantilor? Ele s-au dovedit a ajuta la prevenirea unei game largi de boli cum ar fi cancerul si Alzheimer. Acest lucru este posibil in primul rand prin mentinerea nivelurilor scazute ale radicalilor liberi din organism.

Text: Andreea Popescu