Cafeaua: cât de mult, cât de puțin?

Cafeaua este nelipsită din meniul zilnic al omului modern. Dar, consumul acestei băuturi este, de multe ori, asociat cu problemele legate de tensiunea arterială și insomnii. Cât de multă cafea este periculoasă?

Nutriționistul Gianluca Mech explică beneficiile acestei băuturi, dar și limita peste care nu este indicat să trecem.

„Literatura științifică susține că sănătatea cardiovasulară nu este afectată de consumul a până la 300 mg de cofeină pe zi. O ceașcă espresso conține în medie 90 mg de cofeină. A consuma cofeină în doze mai mari de 300 mg, adică mai mult de 3 căni de cafea espresso pe zi, poate provoca unele efecte negative. Printre acestea se numără tahicardia, creșterea tensiunii arteriale, anxietatea, insomnia, absorbția redusă de calciu și fier. Chiar și în timpul unei dietei, aportul de cafea fără zahăr nu este contraindicat”.

Cofeina poate provoca anxietate și poate perturba somnul

„Consumul de prea multă cofeină poate duce la amețeli, anxietate, palpitații cardiace și chiar atacuri de panică. Dacă aveți o sensibilitate la cofeină și consumul ei vă suprastimulează, ar fi de preferat să o evitați cu totul.

Un alt efect secundar nedorit este acela că poate perturba somnul. Dacă observați că consumul de cafea reduce calitatea somnului, nu o mai consumați în a doua parte a zilei, adică după ora 14:00.

Cofeina poate avea, de asemenea, efecte diuretice și de creștere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, poate persista o ușoară creștere a tensiunii arteriale de 1-2 mm / Hg”.

Întreruperea consumului poate duce la simptome de sevraj

„O altă problemă a cofeinei este că poate da dependență. Atunci când oamenii consumă în mod regulat cofeină, devin toleranți la aceasta. Fie încetează să aibă efectul scontat, fie este nevoie de o doză mai mare pentru a produce aceleași efecte. Când cineva renunță la cofeină, apar simptome de sevraj. Cum ar fi dureri de cap, epuizare, gândire încețoșată și iritabilitate. Acestea pot dura câteva zile”.

Diferența dintre cafea normală și cafea decofeinizată

„Unii oameni înlocuiesc cafeaua normală cu cea decofeinizată.  Aceasta se obține de obicei prin clătirea boabelor de cafea cu solvenți chimici. La fiecare clătire a boabelor, un anumit procent din cofeină se dizolvă în solvent. Acest proces se repetă până când cea mai mare parte a cofeinei a fost eliminată. Rețineți că și cafeaua decofeinizată conține cafeină, însă mult mai puțină decât o cafea obișnuită”.

 

martie 1st, 2021 by Dudau Cristina

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate