Carnea rosie, pe masa de sarbatori

Carnea rosie, pe masa de sarbatoriImpartita in 3 tipuri, carnea nu lipseste de pe masa de sarbatori a romanilor. Daca majoritatea pastreaza traditia si mananca porc, cei care tin dieta mananca pui sau curcan, noi ramane sa pregatim carne rosie. Si nu numai vita e de seama din aceasta categorie, putem sa incercam si oaie, strut, cal, iepure, rata sau porumbel!

Piept de rata cu rodie

Ingrediente pentru 4 persoane:

400 g piept de rata
5 hasme
1 pahar de vin rosu
1 cana de supa de pui
1 cana de boabe de rodie
50g unt
Ulei de masline
Sare si piper

Mod de preparare:

Scoateti grasimea din pieptul de rata si puneti-l la rumenit intr-o tigaie de Teflon tapetata cu unt. Dupa ce s-a rumenit o puteti trece in tava cuptorului, unsa cu 2 linguri de ulei de masline, la o temperatura de 200grade, la care trebuie sa stea minimum 20 minute. Curatati hasma si taiati-o felii nu prea subtiri. Scoateti sosul format in tava de la rata si in el caliti hasma, adaugand restul de unt si vin. Puneti supa de pui, condimentati cu sare si piper si fierbeti inca 10 minute. Adaugati boabele de rodie si mai lasati la fiert pana se ingroasa. Scoateti pieptul de rata, feliati-l si turnati sos deasupra. Se serveste cald.

Frigarui de oaie

Ingrediente pentru 4 persoane:

600g pulpa de oaie
4 cepe
1 vanata
1 ardei gras
Ulei de masline
Patrunjel
Cimbrisor
Foi de dafin

Mod de preparare:

Taiati cuburi pulpa de oaie si puneti cuburile intr-un castron. Adaugati ceapa taiata inele, 3-4 foi de dafin rupte in doua, o lingura de cimbrisor si ulei de masline. Amestecati bine toate ingredientele si le lasati la marinat o jumatate de zi. Cand este gata de preparare, scurgeti carnea de marinata, taiati vanata si ardeiul si alternate-le pe bete de frigarui. Intoarceti-le des pe gratar, sa se faca pe toate partile si stropiti-le din cand in cand cu sosul din marinata. Se servesc calde, cu patrunjel deasupra.

Tocanita in sos de iaurt

Ingrediente pentru 4 persoane:

600g pulpa de vita
250g iaurt
1Litru supa de legume
1 galbenus
2 cepe rosii
1 lamaie
1 legatura patrunjel
Salata
Sare si piper

Mod de preparare:

Curatati ceapa si taiati-o marunt. Taiati carnea cuburi si fierbeti-o in supa de legume, impreuna cu ceapa timp de 1ora si jumatate, pana cand scade supa. Potriviti cu sare si piper. Spalati si tocati fin patrunjelul. Preparati un sos-crema de iaurt din galbenus, zeama de lamaie si iaurtul ales. Turnati in cratita compozitia, alaturi de carne si mai lasati 5-6 minute. Presarati patrunjel si serviti tocanita alaturi de salata verde preparata.

Text: Cosmina Iorga