Castelul Vietii Tale…

 197K9366 Cezara Dafinescu: In ajun de sarbatoare, va trimit un gand bun si… una dintre putinele povesti  de genul acesta care m-a impresionat. E  in ea mult adevar!

Sugestia mea: gasiti cateva minute libere pentru a o citi. 

 

Gabriella: Stimata doamna Dafinescu, va urez  PASTE FERICIT si va multumesc pentru  frumoasele dumneavoastra povesti. Ma numesc Gabriella si sunt din Israel.

Castelul Vietii Tale

     A fost odata un Senior care hotarase sa faca o excursie prin Europa. Ajungand in Marea Britanie, din aeroport a cumparat un ghid de calatorie ce cuprindea castelele ce pot fi vizitate in Marea Britanie, in el fiind mentionate zilele si orele de vizita, uneori acestea fiind foarte limitate.
Pe una dintre paginile ghidului, Seniorul a vazut o oferta speciala – “Castelul Vietii Tale”.
     Din fotografiile prezentate, castelul nu parea mai bun sau mai rau ca altele… Ghidul mai indica faptul ca, din motive care vor fi anuntate mai tarziu, pentru vizitarea castelului nu se percepea taxa la intrare, ci la iesire, iar programarea zilei si orei vizitei urma sa se faca individual, la numarul de telefon indicat. Intrigat de oferta neobisnuita, domnul, de cum ajunge la hotel, formeaza numarul de telefon si se intelege cu proprietarul despre data calatoriei.

    “Totul in lume decurge dupa anumite legi”, era inscriptionat la intrarea in castel, iar la usa, domnul a fost intampinat cu foarte multa amabilitate de catre un om imbracat intr-o fusta tipic scotiana, in carouri.
    – Ceilalti vizitatori au intrat deja? – se intereseaza turistul.
    – Ceilalti vizitatori??? – se mira omul. Nu, nu mai e nimeni, vizitele in castelul nostru se efectueaza individual si nu oferim nici serviciile unui ghid. Nespunand nimic cu referire la programul de lucru, el incepu a-i povesti turistului istoria castelului si facu o trecere in revista a tuturor lucrurilor notabile ce puteau fi admirate acolo: tablourile de pe pereti, sala cu modele de armuri de langa intrare, armele militare din camera de sub scari, catacombele si camera de tortura din temnita. Cand termina povestirea, el ii inmana vizitatorului o lingura si ceru ca, pe parcursul intregii calatorii, sa tina lingura cu partea concava in sus.
    – Si asta de ce? – intreba el nedumerit.
     – Astea sunt regulile noastre. Noi nu percepem o taxa de intrare, iar costul excursiei il stabilim in felul urmator: fiecarui vizitator ii dam o lingura, umpluta cu nisip fin, in acesta fiind exact o suta de grame de nisip, iar fiecare care intra pe tot parcursul vizitei trebuie sa poarte aceasta lingura cu el. Dupa terminarea calatoriei, masuram nisipul ramas in lingura, iar pentru fiecare gram lipsa se achita o lira sterlina …
    – Si daca nu vars niciun gram?
    – Oh, in acest caz, vizita este gratuita.
     Vizitatorul fu surprins si amuzat de o astfel de conditie. Gazda primitoare umplu lingura cu nisip si excursia Seniorului incepu. Increzator in puterea mainilor sale, el urca incet treptele, neluandu-si privirea de la lingura.  In partea de sus, langa galeria de tablouri, el decise sa nu mearga, pentru ca vantul sufla puternic si ar fi putut varsa nisipul.
Apoi cobori sub scari pentru a ajunge la sala cu arme militare, insa, stand sub scara, isi dadu seama ca, pentru a ajunge in acea sala, trebuia sa sara peste o balustrada. Lucru care nu i-ar fi pus viata in pericol, dar care sigur avea sa duca la varsarea nisipului din lingura, asa ca se limita sa examineze camera de la distanta. Pentru acelasi motiv, Seniorul nu cobori in temnita, deoarece trebuia sa coboare pe niste scari foarte abrupte.
     Foarte multumit de faptul ca a pastrat continutul din lingura intact, incepu sa se indrepte spre locul de unde si-a inceput turul. Acolo era asteptat de persoana in fusta scotiana, cu o balanta in mana. Seniorul goli continutul din lingura in balanta si astepta nerabdator rezultatul.
– Surprinzator, ati pierdut doar jumatate de gram, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa platiti nimic pentru vizita efectuata – spune proprietarul. 
– Multumesc.
– Ti-a placut vizita? intreba la sfarsit omul in fusta.
Turistul, dupa un moment de ezitare, decise sa fie sincer.
– De fapt, nu prea. Tot timpul m-am gandit la nisip si nu am reusit sa examinez ceea ce era in jurul meu.
– Foarte regretabil!!… Stii, voi face o exceptie pentru tine. Din nou, voi umple lingura ta, pentru ca astea sunt regulile, dar de data asta uita de nisip, chiar daca il versi pe tot, nu vei plati nimic pentru vizita. Singura conditie e ca trebuie sa reusesti in 12 minute, deoarece dupa asta trebuie sa vina alt vizitator.
Fara a pierde niciun moment, domnul lua lingura si fugi spre sala de langa antreu, pentru a arunca o privire rapida la exponatele de armura. Dupa asta,cobori  repede pe scari in temnita, nisipul deja il varsase tot, dar asta nu mai conta. Acolo, el nu petrecu niciun minut, pentru ca timpul se scurgea destul de repede. Incepu apoi  sa alerge spre camera de sub scari, unde erau depozitate armele, dar aruncand o privire la ceas, isi dadu seama ca trecusera deja unsprezece minute. Timp pentru a vizita camera cu arme nu mai avea, de aceea se hotari sa plece spre iesire, unde era asteptat de proprietar.
 – Vad ca nu mai aveti  nisip in lingura, lucru ce ma face sa cred ca, nefiind obligat sa aveti grija nisipului, de data asta excursia v-a placut.
Vizitatorul nu raspunse imediat.
 – De fapt, nu – a spus el in cele din urma. Ma gandeam cum sa nu intarzii. Chiar daca am varsat tot nisipul, nu am avut nicio placere.
Omul in fusta isi aprinde pipa si spune:
 – Exista oameni care trec prin “Castelul Vietii” lor incercand sa nu plateasca pentru nimic si nu se pot bucura de aceasta calatorie. Mai sunt si altii care intotdeauna sunt grabiti, pierd repede totul si nu pot obtine placere. Putini inteleg stiinta vietii. Ei descopera fiecare ungher si se bucura de fiecare moment. Ei stiu ca trebuie sa plateasca pentru tot, dar inteleg ca in viata sunt lucruri pentru care merita sa platesti.

 

 Indrazneste si tu sa ii scrii Cezarei Dafinescu despre problemele care te preocupa! Are raspunsuri minunate, presarate cu un strop de optimism, zambete sincere si toata bunavointa din lume. O parere obiectiva asupra problemei care te macina, comunicata intr-o maniera remarcabila, de catre un om de o asemenea valoare, te poate scoate din impas. Scrie-ne pe adresa [email protected] si noi vom avea grija sa iti primesti raspunsul de la Cezara Dafinescu. Declarata de-a lungul timpului una dintre cele mai frumoase si mai talentate actrite ale Romaniei, noi adaugam ca este si o femeie de o intelepciune cum rar mai gasesti.