Ce nu stiai despre celulita

Ce nu stiai despre celulitaCititoarele fidele ale revistelor pentru femei stiu cu siguranta. Nu exista revista, pagina de internet sau chiar ziar care sa nu detina cu mandrie macar un articol despre celulita. Exista insa aspecte care au fost discutate mai putin si pe care este timpul sa le afli.

Celulita nu este sinonima cu supraponderalitatea. Exista femei slabe care au totusi celulita, la fel cum pentru unele persoane grase aceasta nu ridica probleme. Celulita nu este grasime, ci este inflamatia tesutului conjunctiv ce se afla situat intre piele si muschi. Prin urmare, si barbatii sufera din cauza celulitei, insa la ei este mai putin vizibila.

De vina este celulita
Celulita se face responsabila pentru aparitia mai multor probleme dermatologice:
– Varicozitati si retele de vinisoare colorate la nivelul coapselor.
– Sensibilitate crescuta la lovituri (aparitia rapida a vanatailor).
– Aparitia vergeturilor pe zonele afectate de celulita. Acestea au drept cauza ruperea fibrelor elastice datorate cresterii in volum a nodulilor celulitici.
– Circulatia periferica deficitara. Celulita blocheaza circulatia in zonele inferioare ale picioarelor provocand senzatia de rece, de picioare grele si uneori culoarea vinetie.

Nu doar pe coapse si abdomen?
Celulita nu isi face aparitia numai pe coapse sau abdomen. Ea poate sa apara pe ceafa, provocand migrene sau la nivelul coloanei vertebrale unde aducand dureri de spate de mari intensitati. La fel isi poate face aparitia si in zona barbiei influentand imbatranirea obrazului si a gatului.

Celulita – semn de boala
Dincolo de alimentatie, cauzele celulitei sunt, de multe ori, poluarea sau stresul. Exista anumite afectiuni care pot determina aparitia celulitei, cum ar fi tulburarile biliare. In momentul in care bila are o activitate lenta sau prezinta pietre, aceasta nu mai secreta acizii biliari care asigura o digestie sanatoasa. Apare astfel constipatia, care este o alta cauza a celulitei. La fel problemele hormonale date de chisturile ovariene, hipotiroidie sau adenom de hipofiza pot duce la un exces de celulita. In aceste cazuri este necesara tratarea problemei de baza. Solutiile de suprafata vor aduce doar o rezolvare temporara.

Atentie la tratamentele hormonale
Administrarea pilulelor contraceptive necorespunzatoare poate facilita aparitia celulitei. La fel si abuzul in utilizarea pastilei de a doua zi. Consultati medicul ginecolog inainte de apelarea la orice fel de tratament hormonal. Uneori in cazul femeilor care prezinta un dezechilibru hormonal asociat cu o circulatie periferica deficitara, acestea pot prezenta celulita pana la nivelul gleznelor. Metodele de tratament le cunoasteti: alimentatie bogata in fibre, saraca in calorii, masaje pentru stimularea circulatiei, consumul adecvat de lichide si activitate fizica sustinuta. Dincolo de toate acestea, somnul este foarte important (nu mai putin 7-8 ore pe zi), evitarea hainelor stramte si tratarea depresiei sau a altor probleme de ordin psihologic. Celulita poate fi combatuta, insa primul pas este identificarea cauzei.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Georgiana Cosac
Medic specialist dermato-venerolog