Mic ghid pentru urgențe stomatologice

urgențe stomatologice

Ce faci atunci când îți rupi sau îți spargi un dinte? Dar dacă ți-ai mușcat limba atât de tare încât ai început să sângerezi? În caz de urgențe stomatologice, o reacție greșită poate avea consecințe grave.Limba mușcată

Dacă ți-ai mușcat accidental limba sau buzele, curăță zona imediat. După un astfel de accident este posibil ca zona lezată să se umfle. Astfel că este indicat să aplici un pachet de gheață pe zona afectată. În cazuri mai grave, pot să apară sângerări necontrolate. Ceea ce înseamnă că trebuie să ajungi la cel mai apropiat cabinet stomatologic sau spital. S-ar putea să fie necesară sutura leziunii.

Dinte deteriorat sau deplasat din alveolă

Dacă ai un dinte fracturat, clătește-ți gura cu apă caldă și sărată. Asta imediat după incidentul care a dus la fracturarea dintelui. Asigură-te că eviți să înghiți părțile rupte rămase ale dinților. Aplică un pachet de gheață pe zona afectată dacă ai dureri și contactează medicul dentist”, recomandă Dr. Adrian Mina.

În cazul în care dinții adulți sunt avulsionați (smulși)  din alveola dentară, urmează acești pași simpli (Atenție, numai pentru dinții permanenți).

Manipulează dintele de coroană și asigură-te că este curat. Dacă rădăcina este murdară, clătelte-l în lapte sau foarte scurt în apă cu sare. Asigură-te că nu deteriorezi țesuturile înconjurătoare care mai pot fi atașate (nu spăla dintele și nu îndepărta acest țesut).

Dacă este posibil, așează ușor dintele înapoi în alveola sa, în mod corect. În caz contrar, așează dintele într-o ceașcă mică de lapte sau pune-l în gură, sub limbă.  Este necesară prezentarea la medicul dentist pentru a încerca replantarea dintelui.

Maxilarul rupt

Umflarea, durerea, amorțeala buzei inferioare, sângerările orale și echimozele de pe bărbie sunt toate semne revelatoare ale unei mandibule fracturate. Dacă simți că ți-ai fracturat sau vătămat maxilarul într-un fel, aplică imediat un pachet de gheață pe zonă. Acest lucru va controla umflarea în timp ce te îndrepți către cel mai apropiat spital. Ia analgezice doar dacă este necesar, dar evită aspirina care va favoriza sângerarea.

Citește aici Despre bijuteriile dentare

Text Cristina Dudău

Foto Hepta