Ce se intampla daca tii dieta bazata doar pe un tip de aliment?

-0a0a0a0ashutterstock_17863747Ai tinut vreodata o dieta care se baza pe consumarea unui singur tip de aliment? Sau te-ai intrebat cum ar fi sa mananci iar si iar doar mancarea ta preferata? Mai bine nu incerci aceste variante, caci s-ar putea sa te alegi cu probleme serioase. Oricat de tentant ar suna, oricate kilograme in minus ne-ar fi promise sau oricat de multa placere ne-ar face sa mancam un anumit fel de mancare foarte des, acest lucru ne afecteaza sanatatea.

Cineva a experimentat efectele…

O adolescenta din Marea Britanie si-a incercat norocul mancand timp de 15 ani doar chicken nuggets (bucatele de pui). Ocazional, isi suplimenta dieta cu chipsuri sau paine prajita. Desi doctorii au avertizat-o sa renunte la aceasta dieta, fata nu a ascultat si a fost la un pas de moarte. Atunci cand mancam doar un tip de aliment mai tot timpul, acesta se transforma din mancare in otrava. Ce se intampla daca mancam doar fructe, legume sau carne ne explica Jo Ann Hattner, consultant de nutritie la Stanford University School of Medicine.

 

Doar carne sau doar legume?

Sa ne gandim ca am manca mereu numai un anumit fruct sau o anumita leguma. Ei bine, niciun fruct si nicio leguma nu au toti aminoacizii esentiali necesari muschilor umani. Exista insa diete integral vegetariene care sunt construite in asa fel incat impreuna sa furnizeze toti cei noua aminoacizi necesari. Atunci cand nu consumam toti aminoacizii necesari, parul incepe sa ni se deschida la culoare si unghiile devin moi. Intreaga masa musculara pe care o avem are de suferit, la fel si inima si organele.

Daca mancam doar un singur tip de carbohidrat, cum ar fi paine sau paste de exemplu, din nou, acest lucru ne afecteaza organele. In plus, ne putem alege cu o boala urata – scorbut – provocata de lipsa vitaminei C din corp. In urma unor experimente facute in anii ’40 pe anumiti prizonieri din SUA si Marea Britanie, s-a constatat ca, dupa 8 luni de lipsa a vitaminei C din corp, apare aceasta boala.

Atunci cand mancam doar carne, ne fortam corpul sa inceapa sa ne “roada” muschii. Pe langa faptul ca nu are vitamina C, carnea nu contine nici prea multi carbohidrati, esentiali pentru a avea energie sa ne indeplinim activitatile zilnice. Astfel ca organismul incepe sa consume energia din propria noastra masa musculara, iar aici putem include si inima.

 

Alimentul pe care totusi il putem consuma mereu…

Exista un singur aliment pe care, teoretic, am putea sa-l consumam mereu, alimentul de baza in dieta bebelusilor: laptele uman. Asta daca am gasi mai intai o mama dispusa sa ni-l doneze. Laptele uman este singurul aliment care ne poate furniza toti nutrientii de care avem nevoie.

Asa ca inainte de a incerca o astfel de dieta drastica, informeaza-te ce contin alimentele de baza incluse in ea si tine minte ca nicio dieta dusa la extrem nu este benefica!

Text: Bianca Badescu