Ceaiul rece duce la aparitia pietrelor la rinichi

shutterstock_75864988Majoritatea dintre noi consumam ceai rece (cunoscut si ca ice tea) pentru a ne racori, fara sa stim ca, de fapt, ceaiul rece contine concentratii mari de oxalati, una dintre substantele chimice cheie care duc la formarea de pietre la rinichi, o afectiune comuna a tractului urinar. Chiar daca si ceaiul fierbinte contine oxalati, nu este consumat in cantitati atat de mari precum opusul sau, ceaiul rece.

“Aparitia pietrelor la rinichi ar putea fi legata de consumul de ice tea”, a declarat doctorul John Milner, profesor asistent la Catedra de Urologie, Loyola University Chicago Stritch, Scoala de Medicina.

Cea mai frecventa cauza a aparitiei pietrelor la rinichi este lipsa consumului de lichide. Si in timpul verii, o cauza comuna a formarii acestor pietre este deshidratarea, iar combinatia dintre lipsa fluidelor si consumul excesiv de ceaiuri reci poate creste riscul aparitiei cristalelor.

“Se spune ca, pe timpul verii, oamenii ar trebui sa bea mai multe lichide. O multime de oameni aleg sa bea mai mult bauturi reci, in special dintre cele dulci la gust, pentru ca acestea sunt sarace in calorii si au un gust mai bun decat apa.”

In urma studiilor s-a constatat ca barbatii sunt de patru ori mai predispusi sa dezvolte aceste pietre la rinichi  decat femeile. Riscul creste si mai mult la persoanele trecute de 40 de ani, la femeile intrate de curand la menopauza si la cele care au ovarele scoase.

Pentru a potoli setea si a evita deshidratarea in mod corespunzator, apa este cea mai buna alegere, conform doctorului Milner. Limonada reala (nu sub forma de pulbere) este o alta optiune buna. Specialistii recomanda consumul de limonada, pentru ca aciditatea sucului de lamaie impiedica aparitia pietrelor la rinichi.

Cercetatorii in domeniul sanatatii publice ii sfatuiesc pe cei predispusi la pietre sa evite consumul mancarurilor bogate in oxalati, printre care se numara spanacul, ciocolata, alune sau nucile, si sa consume mancaruri si bauturi bogate in calciu, care sa reduca nivelul oxalatilor absorbiti de organism.

 

Text: Andreea Popescu