“Cei slabi nu pot ierta niciodata…”

SDorina: Ma numesc Dorina si am aproape 45 de ani. Va scriu pentru ca nu am cu cine schimba o vorba. Stiu ca asta e “boala secolului”, singuratatea, dar eu pana mai ieri eram o femeie normala. Eram casatorita, aveam un sot… credeam eu, iubitor si aveam un serviciu stabil, chiar daca plictisitor prin monotonia lui. Dumnezeu insa nu ne-a dat copii si, drept sa spun, pana acum nici nu am suferit prea mult din aceasta cauza.

Dar, caci exista intotdeauna un “dar”, intr-o zi sotul meu si-a facut bagajele si m-a parasit fara prea multe explicatii. Am fost atat de socata incat nu am reusit sa inteleg nici acum, dupa doi ani, ce mi s-a intamplat. M-am refugiat cu disperare in munca ce, desi nu o iubeam, a devenit acum singurul mod de a incerca sa-mi petrec timpul… acum inutil. Zilele mele au devenit un cosmar. Ma trezesc dimineata, beau cafeaua nelipsita, mananc oul fiert moale, nelipsit si el, apoi ma duc la biroul meu sumbru din care nu ies decat pentru treburi indispensabile. Seara revin intre peretii camerei mele, pline de amintiri, privesc absenta la emisiuni tv. Devenite din zi in zi mai vulgare, cu fete proaste si prezentatori superficiali si limitati intelectual. Adorm mai mereu cu o lacrima intre gene pentru ca, a doua zi, sa reiau calvarul. Nu stiu ce sa mai fac. Uneori mi-e frica sa nu-mi pierd mintile! Sa consult un doctor?! Dar ce sa-i spun? Ca m-am saturat de viata pe care o duc?!

Cezara Dafinescu: Poate ca e bine ca, inainte de toate, sa consulti si un specialist. In domeniul medical, eu nu pot sa-ti dau sfaturi. Sufleteste insa, te inteleg perfect. Fiecare dintre noi, pana la urma, trece prin momente dificile. Fiecare dintre noi are de reprosat cuiva cate ceva si asta nu ne lasa sa mergem inainte. Nu uita ca suntem pe pamant fiecare dintre noi cu o menire… si trebuie sa ne ducem crucea pana la capat. In primul rand, cred ca e important sa inveti sa ierti. GHANDI spunea: “Cei slabi nu pot ierta niciodata. Iertarea este atributul celor puternici“. Aminteste-ti ca tu esti o fiinta puternica si mai aminteste-ti ca sa nu obtii ceea ce vrei este adeseori un noroc incredibil. “Fericirea nu este ceva gata facut, ea vine din faptele tale”(DALAI LAMA). Si cred ca tu acum exagerezi cu munca. Am sa-ti dau un citat din  Emil Cioran: “Oamenii muncesc, in general, prea mult pentru a mai putea fi ei insisi. Munca este un blestem, iar omul a facut din acest blestem o voluptate. Munca sustinuta si neincetata trivializeaza si impersonalizeaza. Omul nu se mai intereseaza de destinul sau personal, de educatia lui launtrica, ci de fapte, de lucruri. In munca, omul a uitat de el insusi. Munca in exces diminueaza  personalitatea, cu cat  muncesti mai mult, cu atat te transformi mai mult intr-un automat, intr-un robot. Ti se diminueaza sau chiar dispare timpul in care sa-ti pui intrebari, sa gandesti, timpul destinat artei, amicilor, persoanei iubite, adica exact ceea ce ne defineste ca oameni. Viata ti se petrece intr-o rutina obositoare, pe care, cand o termini, nu mai poti face altceva decat sa dormi, pentru a o putea lua de la capat a doua zi. “Dupa Cioran, cuvintele mele sunt de prisos. Dar ca sa inchei intr-o nota mai optimista, am sa-ti dau un citat din PICASSO: “Aminteste-ti ca singura persoana care te insoteste toata viata esti tu insuti. Fii viu in tot ceea ce faci. Inconjoara-te de tot ceea ce iubesti, familie, animale, amintiri, muzica, plante, un hobby…”. Viata, pana la urma, inseamna alegeri si niciodata nu e prea tarziu sa traiesti asa cum doresti. Atat de frumos spunea Rabindranath Tagore: “Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele“.

Indrazneste si tu sa ii scrii Cezarei Dafinescu despre problemele care te preocupa! Are raspunsuri minunate, presarate cu un strop de optimism, zambete sincere si toata bunavointa din lume. O parere obiectiva asupra problemei care te macina, comunicata intr-o maniera remarcabila, de catre un om de o asemenea valoare, te poate scoate din impas. Scrie-ne pe adresa [email protected] si noi vom avea grija sa iti primesti raspunsul de la Cezara Dafinescu. Declarata de-a lungul timpului una dintre cele mai frumoase si mai talentate actrite ale Romaniei, noi adaugam ca este si o femeie de o intelepciune cum rar mai gasesti.