“Cine-i controleaza pe altii poate fi puternic, dar cine se stapaneste pe sine este si mai puternic”

197K9366Sunt o femeie care, din pacate, a trecut prin multe momente grele. Viata nu m-a prea rasfatat. Familia mea a fost nevoita sa paraseasca tot ce a agonisit de-a lungul vietii si sa se refugieze la “fratii nostri romani“. Mama imi povestea cum a venit in Romania cu o perna si un urs de jucarie de care nu a vrut sa se desparta.

Sunt povesti triste pe care incercam, acum, cand am luat viata de la capat, sa le uitam. A venit momentul sa obtinem drepturile noastre de refugiati. Asa se face ca mama a apelat la un avocat, ALEXEI. Stiam din povestirile prietenilor ca avocatii sunt nemilosi, dornici de capatuiala. Ca incearca sa profite de nenorocirile altora pentru a se imbogati… Dar credeam ca e doar… poveste. Ca exista “uscaturi” ca in orice meserie. Aveam sa ma conving curand ca nu exista avocat corect, cinstit . Ca sunt ca niste hiene care se bucura si profita de nenorocirea clientilor. L-am solicitat pe avocatul Alexei, pentru ca, asa cum arata si numele, era si el basarabean si credeam ca voi beneficia de… compasiune! M-am inselat crunt. Este mai rau ca toti . Dornic sa parvina, pentru ca, in meseria lui, dupa cum am aflat mai tarziu, era… un nimeni. A mintit-o pe mama mea, a dus-o cu vorba, a cerut sume imense de bani pentru asa-zise cercetari. A plecat in Basarabia, a locuit la hoteluri selecte, a dus o viata de huzur, bineinteles pe banii nostri. Reintors in tara, amana termene pentru te miri ce motive, nu era de gasit la telefon decat atunci cand dorea el asta si mai intotdeauna ca sa ceara bani. Pana la urma, procesul mamei a fost castigat de la sine, mai mult datorita legilor existente si mai putin din meritul avocatului Alexei. Au trecut cativa ani si am incercat sa-l dau uitarii pe Alexei. M-am straduit sa-l inteleg. Era un biet suflet care incerca din rasputeri sa parvina , sa fie remarcat, admirat. Nu gasise insa modul corect de a lupta cu viata. La un moment dat, mama, femeie singura, neajutorata, a dat iar de bucluc. Cineva ii pretindea o suma mare de bani,datorati de tatal meu inainte de a muri. Era clar un proces intentat de niste escroci care incercau sa obtina niste profituri de pe urma unei pensionare… credule, nestiutoare si inspaimantate de hatisurile legii. Consecventa, mama l-a rugat tot pe Alexei sa o ajute. Au inceput aceleasi… tertipuri in a obtine cat mai multi bani…Amanari de termene, santaje, amenintari… ma rog, tot “arsenalul” de intimidare. Mai tarziu am aflat ca era chiar mana in mana cu escrocii. Pare de necrezut, nu?! Pana la urma, totul s-a sfarsit cu bine, am angajat alt avocat, mai putin… zelos, dar, pare-se, un pic mai cinstit. Dar toate framantarile au costat-o scump pe mama mea, care m-a si parasit cateva luni mai tarziu, in urma unui infarct. Indurerata… am vrut sa ma razbun pe Alexei. Dar dupa cateva zile in care m-am chinuit, am ajuns la intelepciunea (zic eu) de a-l lasa in plata Domnului. Va scriu insa acum in speranta ca poate cineva care-l recunoaste din descrierea mea sa-i plateasca!

Cezara Dafinescu: “Cineva sa-i plateasca” – slaba speranta. Nu vreau sa te supar si mai mult, dar tu nu stii ca cei rai cad intotdeauna in picioare?

“CINE-I CONTROLEAZA PE ALTII POATE FI PUTERNIC, DAR CINE SE STAPANESTE PE SINE ESTE SI MAI PUTERNIC”, cum spunea Lao Tse. Stapanindu-te sa-i faci rau ai demonstrat ca esti tu mai puternica decat el.Tot ceea ce incerci sa proiectezi asupra celorlalti se intoarce la tine. Confucius spunea: “Omul superior este sensibilizat de dreptate, omul inferior de avantaj”. Lasa-l in urma pe Alexei, plata lui va veni curand. Tu mergi mai departe si iarta. “Toate traditiile religioase majore poarta acelasi mesaj, care este dragoste, compasiune si iertare, singurele lucruri importante, care ar trebui sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. Cand inveti sa fii tolerant, dusmanul tau iti este cel mai bun profesor.”(Dalai Lama)

Indrazneste si tu sa ii scrii Cezarei Dafinescu despre problemele care te preocupa! Are raspunsuri minunate, presarate cu un strop de optimism, zambete sincere si toata bunavointa din lume. O parere obiectiva asupra problemei care te macina, comunicata intr-o maniera remarcabila, de catre un om de o asemenea valoare, te poate scoate din impas. Scrie-ne pe adresa   [email protected] si noi vom avea grija sa iti primesti raspunsul de la Cezara Dafinescu. Declarata de-a lungul timpului una dintre cele mai frumoase si mai talentate actrite ale Romaniei, noi adaugam ca este si o femeie de o intelepciune cum rar mai gasesti.