Circumferinta mare a taliei scade speranta de viata

Circumferinta mare a taliei scade speranta de viataCircumferinta mare a taliei este daunatoare sanatatii si creste riscul de moarte prematura, chiar si pentru persoanele al caror indice de masa corporala (IMC) este normal, conform unui studiu amplu realizat in SUA.

Grasimea abdominala nu doar ca arata inestetic, ci are si repercusiuni majore asupra sanatatii. Grasimea din jurul taliei este periculoasa pentru sanatate si creste riscul de deces, conform concluziilor acestui studiu publicat in numarul din luna martie a revistei Mayo Clinic Proceedings.

Cercetatorii de la Clinica Mayo au aratat ca barbatii si femeile cu o talie mare, dar cu IMC normal au mai multe sanse de deces in urma unor boli de inima, se confrunta cu probleme severe de respiratie si pot dezvolta cancer.

Cercetatorii au adunat datele de la 11 studii diferite, toate bazate pe greutatea corporala a oamenilor. Prin urmare, au analizat dosarele medicale a 600.000 de oameni. “Avand in vedere amploarea acestui studiu, oamenii de stiinta au fost in masura sa demonstreze in mod clar de ce grasimea abdominala este nociva”, spune James Cerhan, epidemiolog de ??la Clinica Mayo si autorul principal al studiului.O speranta de viata mai mica

Oamenii de stiinta au descoperit ca 50% dintre barbatii cu o circumferinta a taliei de 109 cm ??sau mai mare prezinta risc de mortalitate precoce. La polul opus, 80% dintre femeile cu o circumferinta a taliei de 94 cm sau mai mare prezinta risc de mortalitate precoce.

Oamenii de stiinta au descoperit si faptul ca riscul creste cu fiecare 5 cm adaugati in circumferinta taliei si se observa chiar si printre cei cu IMC normal.

“IMC nu este o masura perfecta”, a spus dr. Cerhan.”Aceasta masura nu face distinctie intre masa musculara si masa de grasime.”

Cu toate acestea, locul in care este grasimea depusa este esential pentru a determina efectele pe care le are asupra organismului. Grasimea plasata pe solduri nu are aceleasi consecinte ca grasimea abdominala sau ca grasimea depusa pe organele vitale, cum ar fi inima, pancreasul sau ficatul. Ele sunt numite grasimi ectopice si sunt cele mai daunatoare. Grasimea de pe stomac este asociata cu boli cum ar fi diabetul si bolile de inima.

Dr. Cerhan a ajuns la concluzia ca “medicii ar trebui sa ia in considerare atat IMC, cat si circumferinta taliei pentru a evalua riscul de mortalitate prematura legata de obezitate”.

 

Text: Andreea Popescu