Cât sport trebuie să facem zilnic pentru dinți sănătoși

dinți sănătoși

Un studiu publicat în Journal of Dentistry arată că există o legătură vitală între indicele de masă corporală (IMC) și dinți sănătoși. Cercetările arată că persoanele care mențin o greutate normală și fac regulat sport au o probabilitate mai mică de a dezvolta boala parodontală.

Mai exact, persoanele care au făcut exerciții fizice au avut o probabilitate mai mică cu 54% de a dezvolta boala parodontală comparativ cu cei care au dus vieți sedentare. De asemenea, persoanele care au făcut exerciții fizice de trei ori pe săptămână sau mai puțin au o probabilitate mai mică de a dezvolta boala parodontala cu 33%.Legătura dintre IMC și sănătatea orală 

Timpul acordat exercițiilor fizice pentru a stimula sănătatea orală variază în funcție de vârstă. Pentru majoritatea adulților sănătoși, se recomandă aproximativ 150 de minute de exerciții cardio moderate sau 75 de minute de exerciții cardio viguroase.

Antrenamentul de forță este, de asemenea, indicat cel puțin de două ori pe săptămână pentru grupele musculare majore. Oamenii care încep să facă acest lucru încet, trebuie să creasca progresiv timpul de antrenament și intensitatea pe măsură ce avansează.

Dinți sănătoși = o inimă sănătoasă

Știm că exercițiile fizice pot influența sănătatea orală, dar mecanismul funcționează și invers. Adică, o mai mare grija a igienei cavității orale vă poate ajuta să vă protejați inima și, prin urmare, capacitatea de a rămâne în formă și activ.

Un studiu recent realizat de Societatea Europeană de Cardiologie a constatat că spălarea dinților frecvent este legată de un risc mai mic de fibrilație atrială și insuficiență cardiacă. Un motiv posibil, au menționat oamenii de știință, este faptul că periajul frecvent reduce cantitatea de bacterii care trăiesc în spatiul parodontal, între dinți și gingii, ținând astfel bacteriile departe de fluxul sanguin.

Foramen este un brand specializat in produse de ingrijire orala realizate la standarde superioare. Produsele Foramen au la baza o serie de studii stiintifice pentru o calitate superioara si o eficienta ridicata.

Pericol pentru sportivii de performanță

În ciuda beneficiilor pe care le poate avea exercițiul fizic pentru sănătatea orală, cei care se antrenează intens (cum ar fi sportivii profesioniști sau semi-profesioniști) ar trebui să țină cont de un studiu care arată că antrenamentele grele pot contribui la problemele de sănătate orală. Mai exact, sportul intensiv poate duce la eroziunea smalțului.  

Unele dintre cauzele principale ale slăbiciunii smalțului sunt băuturile sportive acide și respirația cu gura deschisă în timpul exercițiului fizic. Sportivii pot contracara aceste efecte, optând pentru o soluție de apă cu electroliți și urmărind să respire cu gura închisă”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Concluzii

În general, exercițiile fizice pot conduce la o mai bună sănătate orală. În special la sănătatea gingiilor. Cu toate acestea, atunci când este efectuat intens, poate eroda smalțul. În loc să renunțe la exerciții fizice, sportivii trebuie pur și simplu să aibă grijă să evite băuturile acide și să respire prin nas. Respirația cu gura deschisă poate duce la xerostomie, lăsând astfel smalțul expus bacteriilor dăunătoare.

Text Cristina Dudău