Citricele, aliatele sanatatii

shutterstock_59272225Gustoase, aspectuoase, viu colorate, zemoase si frumos mirositoare, citricele sunt alegerea perfecta pentru sezonul rece si pentru un stil de viata sanatos. Pline de vitamine si substante nutritive, consumul de portocale, lamai, grapefruit sau pomelo tine medicul la distanta si este esential pentru buna functionare a organismului uman si pentru sanatatea pielii.



Sa aflam impreuna cateva dintre beneficiile citricelor, fructe-minune.

 

Portocala sau regina citricelor detine cea mai mare doza de vitamina C, care este un important stabilizator in ceea ce priveste afectiunile respiratorii, sistemul cardiovascular, colesterolul, diabetul si sanatatea oaselor si a dintilor.

Uleiul de portocala are proprietati tonice, combate celulita, ajuta la detoxifierea pielii, improspateaza, hidrateaza si revitalizeaza pielea.

 

Fara nicio indoiala, lamaia este cel mai bun prieten al sanatatii si asta datorita faptului ca este o excelenta sursa de vitaminele A, B si C, calciu, fosfor, fier sau mangan care sustin si protejeaza intreg sistemul imunitar.

Utilizata sub diverse forme: fruct, in suc, ceai sau alte bauturi, preparat alimentar, arome, creme, inghetate, dressing la salata, cat si in cosmetica, lamaia aduce beneficii remarcabile organismului nostru.

Proprietatile antivirale si antibacteriene ale lamailor protejeaza corpul de infectii si intaresc sistemul imunitar. Lamaia este un bun detoxifiant, imbunatateste digestia, sustine respiratia, vindeca problemele tenului, starile febrile si diverse infectii, previne si amelioreaza diabetul zaharat de tip 2, mentine greutatea si colesterolul si stimuleaza activitatea creierului.

 

Complexul de vitamine A, B si C, mineralele si enzimele existente in grapefruitul roz, rosu sau galben determina arderea grasimilor, sustin dietele, stimuleaza digestia, reduc nivelul colesterolului, previn aparitia cancerului de colon, san sau prostata si protejeaza inima.

Semintele de grapefruit contin o cantitate importanta de antioxidanti, au calitati antibacteriene si antivirale si vindeca afectiunile tubului digestiv, problemele pielii, infectiile si sunt esentiale in consolidarea sistemului imunitar.

 

Dintre toate citricele, pomelo este cel mai mare ca dimensiuni (intre 15-20 cm lungime), se gaseste sub forma rotunda sau lunguiata si cantareste pana la 2 kg. Originar din Asia de Sud, pomelo este o adevarata sursa de sanatate datorita bogatiei de vitamina C, A, B1, B2,B3, B5 sau B9, betacaroten, potasiu, magneziu, fier, calciu sau acid folic.

Datorita efectului sau antioxidant, pomelo este un stimulator digestiv ideal. Este extrem de eficient in tratarea afectiunilor inflamatorii, previne aparitia bolilor cardio-vasculare, scade colesterolul, trateaza infectiile virale si protejeaza impotriva cancerului mamar sau pancreatic. Este un antidepresiv eficient, accelereaza metabolismul si contribuie la pierderea in greutate. Datorita continutului de acid folic, pomelo este un fruct indicat gravidelor in primele luni de sarcina.

 

Mandarinele, clementinele, lime-ul, minolele, kumquat-ul, tangerina sau ugli fac parte din aceeasi categorie a citricelor, ale caror efecte pozitive sunt extrem de importante in ceea ce priveste sanatatea noastra. Alege sa traiesti sanatos!

 

 

Text: Alexandra Lupu