Consumul de alcool: Pro si contra

Consumul-de-alcool-Pro-si-contra

Ori de cate ori m-am gandit sa scriu un articol despre consumul de bauturi alcoolice si despre alcool in general, m-am oprit in ultimul moment, pentru ca mi-am dat seama ca intru pe un teren… „minat”.

 

Oamenii beau bauturi ce contin alcool inca din Antichitate, iar cele mai multe astfel de bauturi sunt naturale, nu au aditivi si adesea sunt produse in gospodaria individuala. Si totusi… nu ne aflam nici pe departe in fata unor produse care sa poata fi recomandate oamenilor, fie ei bolnavi sau sanatosi. Se stie clar ca alcoolul etilic are efecte negative asupra organismului in general

si a ficatului, in special, iar studii recente au aratat ca si un consum redus dar constant de alcool este intr-o oarecare masura asociat cu o crestere a incidentei cancerului, indiferent de localizare (dar cu o frecventa mai mare la san sau la diferite niveluri ale tubului digestiv).

 

Vin rosu cu moderatie

Alte studii insa arata ca un consum moderat la adult si senior scade incidenta depresiilor si normalizeaza lipidele sangvine. Cu totii am auzit, probabil, de „paradoxul francez”, care consta in aceea ca in Franta se bea in mod constant la masa vin rosu, ceea ce a fost corelat cu o inducerea unei frecvente mai mici in populatie a bolilor cardiovasculare si dislipemiilor. Mai mult, desi alcoolul are multe calorii si, la fel, si bauturile care il contin, un studiu epidemiologic recent a aratat ca femeile care beau moderat au sanse mai mari sa-si mentina greutatea in limite normale decat cele care nu beau. Paradoxal, nu?! Citind date atat de contradictorii, nu mai stii ce sa crezi, mai ales ca de foarte multe ori consumul de alcool poate fi chiar favorizat de anumite circumstante profesionale sau sociale (pranzuri de afaceri, cocteiluri cu partenerii de la birou, nunti etc.). Deci, sa bem sau sa nu bem?! Aceasta este intrebarea. Desigur, nu voi da un verdict, pentru ca ar fi incorect.

 

Pentru unii alcoolul este strict interzis

Este bine sa stim ca preferabil pentru organism este sa consumam cu moderatie vin rosu, bogat in polifenoli si resveratrol sau bere neagra care, de asemenea, contine antioxidanti. Daca pana acum nu am baut, este oare cazul sa ne apucam, doar pentru ca unele studii au aratat ca pot exista efecte benefice?! Nici pe departe! Aceeasi antioxidanti pot fi preluati din legume, fructe sau din sucuri naturale. In fine, exista niste grupe populationale pentru care consumul de alcool este strict interzis:

–          femeile in perioada de maternitate (gravide sau care alapteaza);

–          persoane care conduc autovehicule sau efectueaza activitati care necesita o buna coordonare motorie;

–          persoane aflate sub tratament medicamentos (chiar daca e vorba de medicamente care nu necesita reteta);

–          fostii alcoolici;

–          tinerii sub 21 de ani.

 

In fond, consumul de alcool ramane o chestiune de alegere individuala, dar care trebuie facuta intotdeauna cu… „cap” si moderatie.

 

Ce inseamna consum moderat de alcool?

Vreau insa sa dau o definitie, cea a consumului moderat de alcool. Ea este egala cu o portie de bautura pe zi la femei si doua la barbat. Nu uitati ca femeile sunt mai sensibile la actiunea negativa a alcoolului decat barbatii. O portie inseamna 330 ml de bere sau 150 ml de vin sau 45 ml de tarie. Orice depasire a acestor doze inseamna probleme cu alcoolul si poate avea drept consecinta o multitudine de boli, de la hepatite si pancreatite, pana la hipertensiune, scaderea fertilitatii si boala de inima.

 

Consultant: Dr. Corina-Aurelia Zugravu