Consumul de carne chiar cauzeaza cancer?

Consumul de carne chiar cauzeaza cancerPeste tot auzim vorbindu-se din ce in ce mai mult despre pericolul cancerigen care se afla in alimente, cu precadere in cele de origine animala, si aici ne referim mai ales la carne. Acest fapt este cat se poate de real: conservantii, potentiatorii de aroma sau de culoare din produsele procesate, dar si modul in care a fost crescut animalul ajung, in final, sa ne afecteze sanatatea. Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un studiu conform caruia carnea rosie si carnea procesata cresc riscul dezvoltarii cancerului.



Ce cantitate de carne este recomandat sa consumam?

Studiul a concluzionat ca fiecare portie de 100 de grame de carne rosie creste riscul de cancer colorectal si chiar de cancer de prostata sau de pancreas cu 17%. Cand spunem carne rosie, numim astfel carnea de vita, de miel, de porc si de capra. Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus carnea rosie pe lista alimentelor cu risc cancerigen probabil, iar produsele procesate obtinute din aceasta, la categoria alimentelor cu risc cancerigen crescut. Aici se incadreaza carnatii, salamul, sunca, crenvurstii si toate produsele deja preparate sau semipreparate.

Insa cercetatorii sustin ca nu este normal sa se stopeze complet consumul de carne, cu atat mai mult cu cat nu exista dovezi suficiente care sa sustina aceasta decizie, insa carnea ar trebui sa fie consumata cu moderatie. Astfel, expertii sustin ca pentru mentinerea sanatatii se pot consuma una, pana la maximum doua portii de produse procesate pe luna si nu mai mult de doua portii de carne cruda si gatita pe saptamana.

Exista tipuri de carne mai sigure ca altele?

Da, carnea care nu contine grasime sau care o contine in cantitati infime este cea mai sanatoasa alegere in acest domeniu. De asemenea, dintre toate tipurile de carne, carnea de pui, de peste si de vitel sunt cele mai sigure optiuni. Pentru o alegere corecta, verificati eticheta produsului si alegeti intotdeauna bucata de carne cu cea mai putina grasime vizibila. De retinut ca persoanele care consuma carne foarte grasa sunt expuse riscului de a dezvolta boli de inima si diabet.

Cum gatim corect carnea?

De asemenea, studiile au demonstrat ca gatirea carnii la temperaturi foarte mari poate crea produsi chimici cancerigeni. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au concluzionat ca un consum regulat de carne gatita la temperaturi ridicate creste riscul dezvoltarii cancerului pancreatic cu 60%. Ce este de facut in acest caz, in conditiile in care carnea cruda nu este sigura pentru sanatate? Se recomanda ca bucata de carne sa fie pusa la marinat timp de cel putin 30 de minute inainte de a fi preparata, astfel formarea produsilor chimici cancerigeni fiind mult diminuata. De asemenea, o alta varianta aprobata este fierberea sa.

Sa devenim vegetarieni?

Nu neaparat! Aceasta nu este o optiune recomandata unanim de medici sau cercetatori in domeniu. Carnea este o importanta sursa de proteine, vitamine si minerale de care organismul nostru are nevoie pentru a se dezvolta si a se mentine sanatos. Eliminarea totala a produselor de natura animala fara precautie duce la slabirea integritatii si capacitatii sale de aparare si, implicit, la imbolnavire.

Concluzie: Carnea trebuie consumata cu moderatie, alegand tipurile slabe in detrimentul celor grase, iar alimentele procesate trebuie evitate.

 

Text: Madalina Manole