Consumul de lapte: daunator sau benefic?

shutterstock_16960600Intrebarea daca laptele este bun pentru sanatate a fost pusa foarte des in ultima vreme. Este adevarat ca laptele contine calciu, proteine, fier, dar este intr-adevar bun pentru sanatate? Daca da, atunci de ce stramosii nostri interziceau consumul de lapte?
Fiintele umane sunt singurele mamifere care continua sa consume lapte intr-o forma sau alta, pe parcursul vietii, chiar si dupa ce au fost intarcate de la laptele mamei. De aceea copilul uman este atat de neajutorat si nu stie sa se descurce singur, comparativ cu puii animalelor.

 

Laptele si indigestia

Laptele este un aliment puternic, greu de digerat de catre stomac. Mai ales pentru persoanele in varsta, a caror putere digestiva este diminuata de concentratia laptelui, provocand astfel indigestii. Nu exista niciun inlocuitor pentru laptele matern, tocmai de aceea nu este indicat ca sugarii sa fie hraniti cu un inlocuitor al laptelui. In cazul indigestiei se recomanda o cana cu lapte cald, pentru a anihila aciditatea pe care o da bicarbonatul. Fiind  usor alcalin, laptele neutralizeaza excesul de acid si ofera o ameliorare temporara.
Daca nu ar exista nicio indoiala ca laptele este bun sau nu pentru sanatatea noastra, atunci ideea de a bea cafea neagra, ceai negru sau de plante nu ar exista. Chiar si cu aparitia atator lichide, laptele contine circa 87,5% apa, iar restul de 12,5% este substanta uscata totala.

Laptele de origine animala

Tot laptele pe care il consumam, dupa laptele de la san, este de origine animala. In cazul in care animalul este bolnav, avand in vedere conditiile sanitare in care este crescut, exista un risc foarte mare ca germenii sa ne acapareze organismul. Cu toate acestea, laptele reprezinta o sursa de substante bioactive cu multiple activitati fiziologice benefice pentru organismul uman.
Daca laptele este bun sau nu pentru dumneavoastra, sunteti singurii in masura sa decida acest lucru… sau medicul dumneavoastra. Un pahar de lapte rece este benefic din cand in cand,  pentru ca este o sursa importanta de calciu, dar… nu se aplica la toata lumea. In final, laptele nu este atat de necesar pe cat suntem tentati sa credem.

Sursa:  http://living.oneindia.in/
Text: Andreea Popescu