Alergie la laptele de vacă sau intoleranță la lactoză?

Știi să le deosebești?

Alergia la laptele de vacă reprezintă un răspuns anormal al sistemului imunitar la lapte și lactate. Aceasta este una dintre cele mai frecvente tipuri de alergii în rândul copiilor.
După consumul de lapte sau lactate, poate apărea o reacție alergică. Semnele și simptomele pot fi ușoare sau severe și includ respirația șuierătoare, vărsăturile, tulburările digestive și urticaria. În cazuri mai severe, poate apărea o reacție anafilactică, ce poate pune viața în pericol.




Seamănă și nu prea…

Aceste două afecțiuni pot părea similare, însă reprezintă două probleme digestive diferite. Intoleranța la lactoză este cauzată de un nivel scăzut al unei enzime (lactază), necesară digestiei produselor lactate. Alergia la lapte este o reacție alergică la proteina din lapte. În plus, alergia la lapte apare, de obicei, în primii ani de viață, în timp ce intoleranța la lactoză este mai frecventă, necesită mai mult timp de apariție și poate apărea în orice moment al vieții.

Ca simptomatologie, intoleranța la lactoză se manifestă prin durere de stomac, balonare, greață și diaree. Aceste simptome apar, de obicei, de la 30 de minute până la două ore după ingestia de produse lactate.

În schimb, simptomele alergiei la lapte apar în câteva minute până la câteva ore după ce ai consumat lactate. Simptomele acesteia sunt mai severe și includ durere de stomac, greață, diaree, iritație la nivelul pielii, umflarea buzelor sau a gâtului și tulburările de respirație.

Greu de diagnosticat

Atunci când este vorba despre o alergie alimentară, nu este foarte ușor de identificat alimentul în cauză. Pentru a evalua o eventuală alergie la laptele de vacă, medicul îți va pune numeroase întrebări legate de simptome și de alimentele consumate. În plus, acesta poate recomanda unul sau ambele dintre următoarele teste:

• Testele cutanate. Acestea reprezintă expunerea la cantități mici la proteinele conținute în lapte. Dacă ești alergic, se va observa o umflătură la nivelul zonei de pe piele în care a fost efectuată testarea.

• Testele de sânge. Un test de sânge poate măsura răspunsul sistemului imunitar la lapte prin determinarea nivelului de anticorpi ai imunoglobulinei E (IgE) din sânge.

Cum poate fi prevenită alergia la laptele de vacă?

Nu există o cale sigură de a preveni o alergie alimentară, însă poți preveni eventualele reacții prin simpla evitare a alimentelor cauzatoare. Dacă ai un copil alergic la lapte, este esențial să evite atât laptele, cât și lactatele.

Este indicat să citești cu atenție etichetele produselor cumpărate. Caseina, un derivat din lapte, poate fi întâlnit în multe produse alimentare neașteptate, precum în tonul la conservă, cârnați și alte produse care nu sunt lactate. De asemenea, atunci când mănânci la restaurant, este indicat să întrebi de toate alimentele conținute în mâncare pentru a evita un eventual contact cu proteina din lapte.

Sursele de lapte care pot provoca o reacție alergică sunt reprezentate de:
• Lapte (degresat sau nu)
• Unt
• Iaurt
• Înghețată
• Brânză

Laptele poate fi mai dificil de identificat atunci când este folosit în alimentele procesate. Sursele ascunse de lapte includ:
• Zerul
• Caseina
• Ingredientele cu prefixul „lact”, precum lactoză, lactat
• Bomboanele, ciocolata, caramelul
• Pudrele cu proteine
• Aromele artificiale de unt și brânză

Dacă ai un risc foarte mare de alergie la lapte, este indicat să ai în permanență la tine epinefrină (adrenalină) în caz de urgență. Dacă ai avut deja o reacție alergică severă, este indicat să porți o brățară sau un colier pentru a informa și alte persoane necunoscute, în caz că se întâmplă în locuri publice.

În cazul copiilor cu alergie la laptele de vacă, alăptarea și formulele de lapte hipoalergene pot preveni reacțiile alergice. Trebuie să excluzi din dieta copilului toate produsele care conțin lapte de vacă. Chiar și formulele de lapte bazate pe soia pot dezvolta o reacție alergică. Discută cu medicul, dacă bănuiești că ai un copil cu alergie la laptele de vacă. Acesta te poate ajuta să alcătuiești un plan de nutriție adecvat, în funcție de vârsta și necesitățile copilului.
Dr. Roxana Mateescu
Medic specialist geriatrie și gerontologie
Medicină estetică și anti-aging