(P) Cum apare cataracta și cum o poți depista?

cataracta

Cataracta e o afecțiune destul de frecventă a ochiului. Se caracterizează prin opacifierea cristalinului, lentila naturală a ochiului. Această transformare poate afecta vederea în timp și va interfera cu activitățile zilnice ale unei persoane. Înțelege mai bine cauzele și simptomele cataractei.



Din ce cauze apare cataracta?

Sunt mai multe cauze care pot determina apariția acestei boli. Cataracta e adesea asociată cu îmbătrânirea și e una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni. Pe măsură ce îmbătrânim, proteinele din cristalin pot începe să se aglomereze, ducând la formarea cataractei.

Expunerea la radiații UV în exces poate de asemenea să crească riscul de dezvoltare a cataractei. De asemenea,  lovituri sau alte traumatisme la nivelul ochiului pot provoca această afecțiune.

Diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea și alte probleme de sănătate cresc riscul de cataractă. La fel și anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii.

Deci cauzele pentru cataractă sunt multiple și de aceea e important să apelezi la specialiști, care să determine și motivele pentru care suferi de această afecțiune, astfel încât după operație să urmezi un tratament corect.

Cum se manifestă cataracta?

Unul dintre primele simptome ale cataractei e scăderea acuității vizuale. Imaginea poate deveni încețoșată sau neclară, iar vederea în detaliu poate fi afectată.

Persoanele care suferă de cataractă pot avea dificultăți în a vedea în condiții de iluminare scăzută sau pe timp de noapte. Lumina reflectată de la farurile mașinilor sau alte surse de lumină pot deveni orbitoare și incomode.

O altă manifestare poate fi sensibilitatea crescută la lumină, numită fotofobie. Ochiul poate deveni mai sensibil la lumina puternică sau la expunerea la soare. În cazul în care conduci, o astfel de problemă se va dovedi extrem de serioasă pentru că e posibil să nu te mai poți adapta corect la condițiile de trafic.

Pacienții pot observa schimbări în percepția culorilor, acestea apărând mai estompate sau mai puțin vibrante decât înainte. Un alt simptom care determină de cele mai multe ori panică în rândul pacienților e apariția halourilor în jurul surselor de lumină sau chiar orbirea.

Dacă experimentezi oricare dintre simptomele menționate mai sus, consultă un oftalmolog pentru diagnostic și tratament adecvat. Cu intervenția medicală corespunzătoare, majoritatea persoanelor care suferă de cataractă pot să-și îmbunătățească semnificativ vederea și calitatea vieții.

Foto PR