Cum a afectat pandemia stilul de viaţă pe glob

Un nou studiu Ipsos care a acoperit 30 de țări a scos în evidență faptul că deși majoritatea populației este conștientă de posibila corelație dintre obezitate și simptomele severe ale coronavirusului, la nivel global oamenii s-au îngrășat în perioada crizei sanitare.



Greutatea

O treime (31%) dintre respondenți au câștigat în greutate de la debutul pandemiei. Cu toate acestea, proporția celor care s-au îngrășat în această perioadă variază considerabil în funcție de țară:

  • Peste 50% în Chile sau Brazilia, respectiv 30-40% în Peru, Arabia Saudită, Australia, Italia, India, SUA, Spania, Argentina, Africa de Sud sau Turcia au luat semnificativ în greutate.
  • În țări asiatice precum China sau Hong Kong, mai puțin de 10% dintre respondenți spun că au luat în greutate în această perioadă.
  • Cele mai mari medii au fost înregistrate în Arabia Saudită (8kg, în rândul celor 35% din populație care s-au îngrășat în această perioadă) și respectiv Mexic (8.5kg, în rândul a 34% din populație).

45% dintre cetățenii planetei spun că încearcă să slăbească. În Chile, această cifră ajunge la 60%, iar în Spania, Peru, Arabia Saudită, Singapore și SUA depășește 50% din populația intervievată.

Zahărul

La nivel mondial, zahărul reprezintă principala componentă din alimentație pe care oamenii ar caută să o reducă sau să o elimine pentru a reuși să slăbească. Pe locul al doilea se situează caloriile, iar alcoolul e la coadă listei.

În rândul celor care încearcă în mod activ să slăbească, două treimi (62%) spun că încearcă să reducă sau să elimine zahărul din alimentație pentru a putea slăbi. Ponderea acestora depășește 70% în Ungaria, Malaezia, Polonia, Rusia, Turcia sau Africa de Sud.

Pe lângă zahăr, caloriile (41%) reprezintă un alt factor pe care oamenii care vor să slăbească caută să-l reducă în alimentație – în special în China, India, Malaezia, Arabia Saudită și Statele Unite (peste 50%).

La un nivel comparabil se situează și carbohidrații, pe care 39% dintre cei care încearcă să slăbească i-ar reduce sau elimina din alimentație. Pe locurile următoare se plasează alimentele procesate (31%) și respectiv grăsimile săturate (28%).

Alcoolul şi tutunul

Un respondent din zece a consumat mai mult alcool de la începutul pandemiei, în timp ce o proporție similară (9%) au afirmat contrariul. Cu toate acestea, în Australia și Statele Unite o cincime din populație (20%) a consumat mai mult alcool. La polul opus, posibil ca urmare a restricțiilor impuse, un sfert (24%) dintre sud-africani au consumat mai puțin alcool.

Doar 16% dintre respondenții la nivel global menționează alcoolul pe lista factorilor de redus sau eliminat din alimentație. În Rusia, Polonia sau Coreea de Sud, această cifră depășește un sfert din populație.

În privința fumatului, nivelul de polarizare este mai redus (4% au renunțat iar 3% s-au apucat de fumat). India a înregistrat cea mai mare pondere a respondenților care au renunțat la fumat (12%). La polul opus se situează Chile, cu cea mai mare proporție a celor care s-au apucat de fumat în timpul pandemiei (9%).

Cristina Dudău

Foto Shutterstock