Cum alegi vasele pentru gatit

shutterstock 84932176Daca esti preocupata de alimentatia sanatoasa, atunci, cu siguranta vrei sa stii care sunt cele mai bune vase de gatit. O serie de medici nutritionisti sunt de parere ca unele tigai din teflon, vasele din inox si cele din aluminiu emana substante toxice in mancare atunci cand gatim.

 

Si recipientele din plastic sunt la fel de periculoase pentru sanatate. Mancarea incalzita la cuptorul cu microunde in astfel de vase isi pierde substantele nutritive si devine toxica.

Inlocuieste oalele din aluminiu cu cele din Yena

Numeroase studii medicale atesta faptul ca prepararea mancarurilor timp indelungat in oale de aluminiu poate duce la probleme de sanatate precum tulburarile cerebrale si disfunctiile respiratorii. In plus, oalele din inox care nu au inscriptia „10/18” sau „Inox chirurgical” nu ar avea ce sa caute in casa noastra. Motivul? Cu timpul, persoanele varstnice si copiii (acestia prezinta o sensibilitate crescuta la substantele toxice) pot dezvolta alergii severe. Asa ca inlocuieste toate aceste recipiente toxice cu cele din Yena, deoarece nu oxideaza si nu degaja substante chimice in mancare.

Atentie la tavile si tigaile din teflon deteriorate

Micile perforatii din stratul teflonului pot pune in pericol calitatea mancarurilor tale (substantele toxice pot ajunge direct in alimente). De aceea, este foarte important sa alegi vase cu strat antiadeziv (teflon) de buna calitate. Il poti recunoaste dupa grosimea lui (vasele din teflon cu strat gros sunt de buna calitate, iar cele subtiri se uzeaza usor). Asadar, inainte de a achizitiona o astfel de tigaie, asigura-te ca aceasta este fabricata conform normelor de certificare. Cu toate acestea, nu incalzi niciodata teflonul fara mancare in el.

Gateste ca pe vremuri, in vase de lut

Daca-ti plac mancarurile savuroase pregatite la cuptor, atunci achizitioneaza de la targurile traditionale cateva oale din lut. Nutritionistii ne asigura ca acestea nu degaja substante chimice in mancare. Si inca ceva! Cumpara-le doar pe cele care nu sunt lacuite pe interior. Lacul nu are, in niciun caz, rol protector (asa cum poate ti-ar spune comerciantul). De asemenea, fereste-te de cele cu ornamente vopsite pe interior. Acele vopsele sau lacuri pot contine plumb, o substanta deosebit de toxica pentru organism. Asa ca, inainte de a da banii pe acestea, verifica daca setul vine in cutie si cu un certificat care sa ateste puritatea lutului.

Text: Elisabeta Cosmescu