Cum eliminam tiparele mentale negative?

tiparele-negativeTiparele mentale sunt etichete negative imprimate in mintea noastra, care ne polueaza gandirea si, de cele mai multe ori, ne impiedica sa fim fericiti. Acestea nu se vad, dar sunt prezente in actiunile noastre si cu timpul ne devin o a doua natura. De exemplu: aroganta, superbia si ipocrizia sunt tipare mentale daunatoare, alaturi de frica, manie sau neincredere. Pentru a nu ne afecta deciziile si actiunile, acestea trebuie inlaturate, fapt ce necesita multa vointa si un oarecare efort din partea noastra. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca exista o conexiune puternica intre minte si corp, iar tiparele negative pe care le-am creat, in timp, ne pot afecta starea de sanatate si pot cauza aparitia bolilor.Interogati-va mintea!

Pentru a indeparta tiparele din mintea voastra, ar trebui sa o pastrati ocupata cu altceva. De exemplu, dezvoltati-va curiozitatea pentru tot ceea ce este in jurul vostru si permiteti lucrurilor noi sa intre in viata voastra si sa va antreneze simturile. Puneti-va intrebari despre voi – unde, cand, cum, de ce -, iar raspunsurile cautati-le in interior. Interogarea mintii este, de fapt, o eliberare a sa. Cand ai o minte deschisa, o poti umple cu creativitate si optimism si astfel starile mentale negative vor fi incet indepartate.

Nu cautati vinovati si nu va invinovatiti!

Cele mai daunatoare tipare negative sunt acelea care va sugereaza ca altcineva este de vina pentru o situatie. Trebue sa va eliberati de aceasta tendinta de a cauta vinovati si de a va eschiva in fata unei probleme. Incepeti prin a cauta rezolvari si faceti tot posibilul sa depasiti problema, infruntand-o intr-o maniera pozitiva. Odata depasita o situatie, va veti simti mai puternici, mai stapani pe voi si astfel mintea se va autoeduca. Pe de alta parte, tiparele negative iau nastere si in urma unei deziluzii sentimentale sau in urma unui esec profesional. Priviti aceste aspecte ca lectii de viata, ca parte integranta din evolutia personala si nu le lasati sa va afecteze viitorul.

Inlaturati frustarile si nemultumirile!

Persoanele cu blocaje mentale au in istoric foarte multe deceptii transformate in frustrari si foarte multe dorinte neimplinite transformate in nemultumiri. Astfel, aceste stari acumulate duc la o eterna stare de insatisfactie si negativism, rasfranta fie asupra lor, fie asupra celor dragi. Din acest motiv, aceste persoane vor fi involuntar evitate de cei care au o gandire pozitiva si optimista. Ce ar trebui sa faceti? Abordati frustrarile si nemultumirile ca pe un stimul pentru a va indeplini dorintele si visele si incercati sa fiti recunoscatori pentru deceptiile traite. Priviti-le ca pe o treapta de evolutie si alungati tiparele mentale negative deja instalate.

Empatizati cu cei din jurul vostru!

Este foarte important sa socializati cu lumea din jurul vostru, fie ca va sunt prieteni, fie ca va sunt persoane mai putin apropiate. Fiti receptivi la ideile, opiniile si punctele de vedere ale altora si cantariti-le fata de tiparele voastre. O minte imbacsita de tipare are idei preconcepute si, in general, nu accepta sugestiile altora. Incepeti prin a empatiza cu ceilalti si mintea se va curata automat de vechiul mod de gandire, fapt ce, in timp, va va imbunatati viata.

Creati tipare mentale pozitive!

De indata ce ati reusit sa lucrati cu voi si sa va indepartati tiparele negative, oferiti-i mintii un cadou: tiparele pozitive! Incepeti prin a crea o lista cu obiective pe care vreti sa le atingeti si concentrati-va mental pentru a obtine tiparele corespunzatoare. Nu uitati ca orice triumf are la baza o gandire pozitiva si curajoasa! Concentrandu-va pe astfel de tipare, veti observa ca dorintele se vor indeplini uneori chiar si inconstient. Nu plecati niciodata intr-o lupta cu gandul ca veti pierde, caci victoria nu va fi de partea voastra!

Text: Madalina Manole