Cum sa cresti in mod natural nivelul de serotonina

serotoninaSerotonina este o substanta secretata in proportie foarte mare, aproximativ 80%, la nivelul tractului gastrointestinal, de restul procentelor fiind responsabil creierul. Este numita si hormonul fericirii si se afla in stransa legatura cu starea psihica si emotionala, dar si cu calitatea somnului. Scaderea nivelului de serotonina duce la aparitia starilor de anxietate si depresie, la pierderea capacitatii de concentrare, la bulimie sau anorexie. Serotonina produsa la nivelul tractului gastrointestinal este responsabila cu apetitul si cu procesul de digestie, insa aceasta, din pacate, nu poate ajunge pana la creier. Din acest motiv, pentru a nu apela la medicamente, este important ca fiecare dintre noi sa-si mentina un nivel optim al serotoninei la nivelul creierului.



Soarele, responsabil cu starea de bine

Expunerea la soare determina organismul sa produca vitamina D, aceasta fiind responsabila nu numai cu fixarea calciului in oase, ci si cu cresterea productiei de serotonina. De aici vine si explicatia faptului ca toamna si iarna suntem mult mai expusi starilor depresive si anxioase. Nu uitati insa ca expunerea iresponsabila la soare poate imbatrani dermul si poate determina chiar si aparitia cancerului de piele, motiv pentru care nu trebuie abuzat. De asemenea, lumina artificiala joaca si ea un rol extrem de important in mentinerea bunei dispozitii, astfel ca se recomanda ca locuintele sau birourile sa fie puternic luminate. Explicatia vine din faptul ca melatonina, hormonul derivat din serotonina responsabil cu somnul, este influentata de cantitatea de lumina la care suntem expusi.

Miscarea stimuleaza secretia serotoninei

Persoanele care fac miscare zilnic au o stare generala mult mai buna decat persoanele sedentare. Una dintre explicatii vine din faptul ca exercitiile fizice, in special cele cardio si aerobice, stimuleaza secretia serotoninei la nivelul creierului. Un efect asemanator, dar nu la fel de intens, il au si plimbarile lungi in aer liber. Nu ezitati sa petreceti timp in natura si sa faceti genul de activitate fizica care va place; in caz contrar, va veti obosi si stresa organismul, iar efectul va fi invers.

Masajul ne face mai fericiti

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca masajul relaxeaza si restabileste confortul fizic si emotional, insa ceea ce putin stiu este ca acest fenomen are loc, in primul rand, pentru ca, in urma acestei terapii, nivelul de serotonina creste cu aproximativ 30%, conform studiilor in domeniu. Astfel, persoanele depresive sau care resimt stari de tristete ar trebui sa mearga la sedinte de masaj de cel putin doua ori pe saptamana. Un alt efect al stimularii secretiei de serotonina, implicit melatonina, in urma masajului, este instalarea starii de somn, benefica organismului.

Alimente care cresc nivelul serotoninei

Nivelul serotoninei este mai scazut dimineata si tinde sa creasca pe parcursul zilei, astfel ca un mic dejun bogat in proteine va ajuta organismul sa-si mentina serotonina in limite normale pe durata intregii zile. Exista alimente bogate in triptofan, un aminoacid care se transforma in serotonina, ce trebuie consumate zilnic, oferta fiind variata. Astfel, includeti in meniu carbohidrati, de exemplu cartofi sau orez, dar si oua, carne de curcan, peste si fructe de mare. Semintele de in, nucile si hrisca sunt, de asemenea, recomandate a se consuma cat mai des, iar pentru un efect dublu, pot fi combinate cu zer, deoarece acesta contine alpha-lactalbumina, o substanta responsabila de secretia serotoninei, mai eficienta decat caseinata, proteina care se gaseste in lapte. Ca desert, apelati cu incredere la ananas, kiwi sau banane, acestea din urma avand un continut foarte mare de triptofan. De asemenea, consumati visine – acestea contin melatonina, sau portocale, recunoscute pentru faptul ca au acid folic, responsabil cu reglarea serotoninei. Pentru impatimitii dulciurilor avem o veste buna: ciocolata, cu precadere ciocolata neagra, cat si cacaua stimuleaza hormonul fericirii si-i accelereaza secretia. Acesta este si unul din motivele pentru care simtim nevoia sa mancam ciocolata atunci cand suntem tristi sau depresivi. De retinut este faptul ca alimentatia creste nivelul serotoninei la nivel intestinal, si nu pe cel al serotoninei secretate de creier.

Text: Madalina Manole