Cum se face maioneza

Dacă nu ai încercat niciodată maioneza de casă, atunci pregătește-te pentru răsfăț. Maioneza de casă este ultra cremoasă și mult mai aromată decât orice poți cumpăra de la magazin.

Acestră rețetă folosește ouă întregi în loc de doar gălbenușurile, astfel încât să poți sări peste separarea ouălor. Ingredientele sunt simple și foarte probabil le ai bucătăria ta, iar întregul proces durează mai puțin de 10 minute. Poți adăuga ingrediente suplimentare pentru mai multă aromă (cum ar fi usturoiul prăjit sau ierburile).Ingrediente pentru maioneza

Ingredientele pentru a face maioneză sun simple. Vei avea nevoie de următoarele:

Ou –  Trebuie să folosești ou pentru a face maioneză. Pentru această rețetă se folosește un ou crud. Însă, dacă ești îngrijorat de consumul de ouă crude, cumpără ouă pasteurizate sau fierbe un ou, dar se va folosi doar gălbenușul.

Muștar – Știu că nu toată lumea iubește aroma muștarului, dar când vine vorba de a face maioneză de casă cu muștar este un ingredient magic. Muștarul adaugă puțină aromă, dar ajută și la stabilizarea maionezei. Alături de gălbenușul de ou, muștarul ajută la emulsionarea amestecului, reducând riscul ca maioneza să se taie.

Oțet sau suc de lămâie – Nu numai că puțin acid, cum ar fi oțetul de vin sau sucul de lămâie, adaugă o aromă incredibilă maionezei, dar ajută și la stabilizarea amestecului.

Ulei – Prin ulei cu aromă neutră, mă refer la utilizarea unui ulei cu aromă ușoară. Se adaugă destul de puțin ulei pentru a face maioneză, așa că este important să-ți placă aroma uleiului pe care îl folosești.

Iată cum se face mioneza:

Există câteva moduri de a face maioneză. Folosim robotul de bucătărie cu accesoriul pentru bolul mic, dar un blender vertical sau să o amesteci manual va funcționa.

Ingredientele la temperatura camerei sunt cele mai bune atunci când facimaioneza acasă. Dacă nu poți aștepta ca oul să ajungă la temperatura camerei, scufundp-l în apă călduță (nu fierbinte) pentru câteva minute.

Cei cinci pași pentru prepararea maionezei

Pregătește robotul de bucătărie.

Adaugă un ou în bolul robotului de bucătărie și procesați timp de aproximativ 20 de secunde.

Adăugă muștar, oțet și sare, apoi procesați încă 20 de secunde.

Adăugă încet uleiul, în picături mici, până s-a adăugat aproximativ un sfert din ulei. Adăugarea încet a uleiului este foarte importantă. Dacă ar fi să adaugi toată catitatea dintr-o dată, riști ca maioneza să se taie!

Gustă maioneza și ajustează cu sare și oțet sau suc de lămâie.

Foto: Shutterstock