Cum se face mămăliga

Iată o mulțime de reguli pe care oamenii spun că trebuie să le urmezi pentru a face mămăligă, cum ar fi folosirea unei linguri de lemn, amestecarea într-o singură direcție, adăugarea mălaiului în apă clocotită și amestecarea constantă. Și totuși, dintre toate lucrurile care merită să știi despre cum să se face o mămăligă grozavă, acestea ar putea fi unele dintre cele mai puțin importante lecții. Ceea ce este cu adevărat important este să folosești raportul corect de lichid la făina de porumb și să permiteți făinii de porumb să se hidrateze corespunzător.Ce este mămăligă, oricum?

Pe scurt, mămăliga este un terci de mălai care este un fel de mâncare comun la noi în țară și în nordul Italiei. Cu mult înainte ca porumbul să fie adus din America în Europa, mămăliga era deja un aliment de bază, doar că nu era făcută din porumb, evident. Numele provine inițial de la cuvântul latin pentru „bob brobonit” (cum ar fi orzul), iar felul de mâncare, un terci care ar putea fi făcut cu tot felul de cereale și leguminoase, este anterioară Imperiului Roman.

Astăzi, mămăliga nu mai este asociată cu acele alte cereale – doar porumb (sau, în cazul mămăligii taragna, mălai amestecat cu hrișcă). Deși există anumite soiuri de porumb, pentru toate scopurile practice, orice făină de porumb măcinată medie sau măcinată grosier va fi potrivită pentru a face mămăligă.

Cum se face mămăliga

Veți găsi o listă detaliată de ingrediente și instrucțiuni pas cu pas în rețeta de mai jos, dar să trecem peste elementele de bază:

Ingrediente pentru mămăliga perfectă

Acestea sunt ingredientele de care veți avea nevoie pentru a face această rețetă de mămăligă:

  • Apă: veți avea nevoie de aproximativ patru căni de apă pentru fiecare ceașcă de mălai;
  • Sare: nu uitați să sărați apa înainte de a adăuga mălaiul;
  • O ceașcă de mălai sau făină de porumb pentru fiecare cană de apă;
  • Unt: Trei linguri de unt adaugă bogăție și cremozitate;
  • Brânză: opțional.

Cum să gătești mămăligă

Iată o scurtă prezentare generală a la ce vă puteți aștepta când faceți mămăligă acasă:

  1. Adauga mălaiul în apa clocotită în prealabil în care ai adăugat și sare.
  2. Se fierbe până când mămăliguța este puțin groasă.
  3. Acoperă și las-o să se gătească la foc mic pana cand mamaliga este groasa.
  4. Se amestecă untul și brânza.

Sfat: Timpul de gătire va depinde de textura mălaiului și modul în care a fost măcinmat, așa că va trebui să vă ajustezi în consecință.

Foto: shutterstock