Curiozitati despre… banane

shutterstock 105076895 Adeseori consumate pentru o gustare rapida, amestecate in blender pentru un cocktail de fructe sau utilizate in scop de infrumusetare si ingrijire corporala, bananele joaca un rol important in viata noastra. Sunt consistente, dulci, cremoase si extrem de sanatoase pentru organismul nostru. Insa, dincolo de aceste aspecte miraculoase, bananele detin si alte proprietati mai putin cunoscute de de oameni.Citeste despre beneficiile bananelor si alte curiozitati despre acestea!

 

–  Cuvantul “banana” isi are originea in limba araba, unde “banan” inseamna deget.

–  Bananele sunt radioactive in mod natural datorita continutului bogat de potasiu.

–  Bananierii nu sunt in realitate copaci, ci sunt cele mai mari ierburi din lume care apartin genului Musa.

–  Sunt originare din Asia de Est si, conform cercetarilor , au fost aduse in India de catre Alexandru cel Mare, ulterior raspandindu-se peste tot in lume.

–  Anual se consuma peste 100 de miliarde de banane, acestea ocupand locul 4 la nivel mondial dupa orez, grau si porumb.

–  India este cel mai mare producator de banane din lume.

–  In ceea ce priveste consumul, atat fructele cat si frunzele bananierului sunt comestibile si pot fi consumate atat crude, cat si gatite.

–  Cu cat au coaja mai patata, cu atat au mai multe proprietati in ceea ce priveste sanatatea organismului nostru.

–  Bananele prajite reprezinta alimentul de baza in gastronomia multor tari.

–  Pe piata, cel mai intalnit soi de banane este Cavendish-ul.

–  In Uganda se estimeaza ca exista cel mai mare consum de banane din lume, aproximativ 500 kg pe an, pe cap de locuitor.

–  Datorita continutului mare de potasiu, 470 mg o singura banana, consumul regulat al acestor fructe mentine sanatatea sistemului cardiovascular.

–  Bananele distrug celulele tumorale datorita compusilor sai antioxidanti.

–  Bogate in fibre, ajuta la digestie, luptand totodata impotriva constipatiei.

–  Potasiul ajuta la echilibrarea cantitatii de apa in organism, monitorizand greutatea corporala.

–  Bananele contin triptofan, care, in combinatie cu alte substante, produce serotonina, cea care induce starea de bine, euforia si relaxarea. De asemenea, consumul de banane sporeste concentrarea si protejeaza impotriva insomniei.

–  Bananele sunt remediul ideal in ceea ce priveste curele de slabire si frumusetea tenului, atat coaja cat si fructul fiind adesea folosite in tratamentele naturiste.

 

 

Text: Alexandra Lupu