De ce apar pete albe pe unghii? Problemele de sanatate pe care le pot anunta

Cunoscute si sub denumirea de leuconichie, petele albe de pe suprafata unghiilor pot sa apara din cele mai variate motive. Important este sa aflati daca dincolo de aceste semnale se ascund posibile probleme de sanatate. Petele albe de pe unghii pot sa apara sub forma de pete, striatii, decolorari sau chiar benzi orizontale de culoare alba, cele mai des intalnite fiind formatiunile de mici dimensiuni. Trebuie amintit ca leuconichia poate fi congenitala (asociata cu anumite malformatii sau surditate) sau dobandita.Posibile cauze ale aparitiei petelor albe

Forma sub care se prezinta acestea poate indica anumite afectiuni. De obicei, petele albe semnaleaza carenta de fier sau de zinc in organism, artrita sau chiar alergii la substante cu care intra in contact unghia, cum ar fi diversele tipuri de oja.

Decolorarea anumitor zone ale unghiei poate anunta anemie, afectiuni renale, dar si boli infectioase, cutanate, autoimune, metabolice etc. Liniile albe dispuse orizontal apar in cazul unui deficit proteic sau al afectiunilor hepatice. Nu in ultimul rand, daca observi o pata laptoasa in partea de sus a unghiei, este posibil sa fie vorba despre o infectie funghica. Onicomicoza este o alta cauza care duce la aparitia  petelor albe si la decolorari ale unghiei. In acesta situatie, afectiunea se trateaza cel mai eficient prin administrarea de antimicotice orale, o alta optiune fiind si lacurile cu proprietati antimicotice.

Tratament adecvat

Bineinteles, tratarea acestor formatiuni depinde in mod esential de identificarea cauzei care a dus la aparita lor, deci este necesar sa apelam la un consult de specialitate. Un exemplu poate fi aparitia petelor albe din cauza lipsei de zinc, care vor disparea daca includem in alimentatia zilnica oua, seminte de dovleac, fructe de mare, ficat de porc si leguminoase, alimente bogate in zinc.

Afla de aici cum poti sa scapi de unghiile ingalbenite cu ajutorul unor trucuri simple!

Text: Oana Baltoc