Mitroi Nectara, medic: „Varicele sunt genetice in peste 80% din cazuri”

Frumusetea picioarelor este perturbata adesea de varice, cea mai intalnita afectiune a venelor. Mitroi Nectara, medic primar dermato-venerologie la DermaLife ne-a prezentat riscurile acestei probleme si solutiile la care putem apela.



Tonica: Care sunt factorii care duc la aparitia venelor vericoase sau varicelor, mai ales in cazul femeilor tinere?

Mitroi Nectara: Insuficienta venoasa cronica sau boala venoasa cronica este o afectiune determinata de alterarea structurala si functionala a venelor. Varicele reprezinta dilatatii patologice si permanente ale venelor ce apartin sistemului venos superficial de la nivelul membrelor inferioare. Ele pot sa apara la nivelul gambelor sau coapselor ca niste traiecte sinuoase, proeminente, albastrui. Vasele de calibru mai mic, ca niste firicele rosii sau albastrui, sunt  numite venectazii. Ele reprezinta semne precoce ale afectarii circulatiei venoase.

Venectaziile pot fi ereditare

Factorii care duc la aparitia varicelor pot fi genetici, in 80% din cazuri, de mediu (expunerea la temperaturi ridicate, umiditate excesiva), ocupationali – profesii care presupun statul prelungit in picioare, obezitatea, sarcina, menopauza, traumatisme, accidente, anumite sporturi, tusea cronica, fumatul sau sedentarismul.

Putem sa prevenim instalarea acestui tip de problema?

Preventia presupune schimbarea stilului de viata, identificarea si inlaturarea factorilor favorizanti. Contentia elastica cu ajutorul ciorapilor medicinali speciali este eficienta la persoanele cu predispozitie genetica sau ocupationala. Si purtarea zilnica a tocurilor inalte este nociva.

Ce simptome ar trebui sa ne trimita la medic?

Manifestarile sunt variate: de la modificari pur cosmetice – telangiectazii si venectazii, pana la ulceratii cronice care afecteaza functia piciorului si calitatea vietii pacientului. Pacientul se adreseaza adesea medicului din cauza aspectului estetic deranjant dar, in urma anamnezei, sunt identificate simptome precum senzatie de greutate la nivelul gambei sau umflarea gleznelor si picioarelor, dureri, mancarimi sau intepaturi locale, crampe musculare, simptome de multe ori ignorate de pacient. In stadiile mai avansate apar modificari de culoare la nivelul pielii (pielea devine maronie), asa-numita dermatita de staza.

Exercitii si trucuri pentru ca picioarele tale sa arate WOW!

Ce complicatii pot sa apara in timp?

Cele mai importante complicatii sunt ulcerul venos si tromboza venoasa. Ulcerul venos apare de obicei in regiunea interna a gleznei, poate fi unic sau multiplu si este nedureros. Infectiile repetate ale ulceratiei pot duce la blocarea sistemului limfatic si limfedem cronic – picior umflat permanent. Se poate ajunge la fibroza si anchiloza gleznei favorizata de imobilizarea prelungita.

Tromboza venoasa este o complicatie de temut, putand duce si la deces, in cazul trombozei venoase profunde. Tromboza venoasa superficiala se manifesta prin aparitia unui traiect rosu, dureros, umflat, corespunzator traseului unei vene varicoase si este, in general, mai usor de tratat.

Ce metode de tratament exista, inclusiv cele minim invazive?

Tipul de tratament trebuie adaptat stadiului insuficientei venoase. Metodele principale de tratament includ: medicamente vasotonice, contentia elastica, tratamentul laser (PDL, NdYag) – pentru vasele cu calibru mic <3 mm, scleroterapia sau tratamentul chirugical. Desigur, tratamentul este completat si de metodele preventive enumerate anterior.

In cazul tratamentelor facute din considerente estetice exista efecte mai putin placute?

Frecvent, pacientii doresc tratarea unor mici vase dilatate la nivelul membrelor inferioare, de tipul telangiectaziilor sau venectaziilor. Indepartarea lor se realizeaza cu ajutorul laserelor vasculare. Unul dintre cele mai complexe este Gentle Max Pro – Nd-Yag, care poate trata vase foarte subtiri, dar si vase de calibru pana la 3 mm. Sedinta dureaza intre 10-40 minute si se realizeaza ambulatoriu.

Imediat dupa interventie vasele tratate devin rosii si usor umflate, modificari care dispar in cateva zile. Zonele tratate nu trebuie expuse la soare cel putin o luna inainte si dupa tratament. Trebuie evitati factorii care produc vasodilatatie, precum sauna, baile fierbinti, caldura excesiva, efortul fizic etc.

Text: Oana Baltoc