Venectaziile pot fi ereditare

Placerea de a purta in zilele insorite o rochie care iti dezvaluie seducator picioarele este uneori umbrita de existenta inesteticelor venectazii, acele vinisoare violacee pe care le observam cu ingrijorare la suprafata pielii membrelor inferioare.

Doctorul Andrei Martin, medic specialist chirurgie plastica, reparatorie si microchirurgie reconstructiva, directorul medical al clinicilor Medispa, ne-a explicat de ce ajungem sa ne confruntam cu aceasta problema si care este cel mai eficient tratament pentru a redeveni increzatoare si zambitoare.



TONICA: Ce sunt mai exact venectaziile?

Andrei Martin, medic estetician: Numite si stelute vasculare, venectaziile reprezinta dilatatii ale vaselor de sange foarte subtiri, cu aspect de vinisoare rosii, albastre sau violacee. Aceste vase de sange cu aspect anormal se regasesc cel mai frecvent la femei, la nivelul membrelor inferioare, dar si pe fata.

Care ar fi principalele cauze ale aparitiei acestor dilatatii?

Cele mai frecvente cauze sunt factorii generici, statusul hormonal si stilul de viata. Similar cu insuficienta venoasa cronica sau varicele, venectaziile pot fi ereditare. Persoanele care sufera de afectiuni hormonale, precum si cele care iau contraceptive sunt, de asemenea, predispuse la venectazii.

Combate varicele! Aspectul fizic primeaza!

La pubertate, odata cu instalarea menopauzei sau in timpul sarcinii, aceasta afectiune a vaselor de sange este mai frecventa. In ceea ce priveste stilul de viata, obezitatea, un serviciu care presupune statul in picioare, alimentatia dezechilibrata, care conduce la constipatie, favorizeaza aparitia vaselor de sange dilatate, inestetice, in special pe picioare.

Ce specializare trebuie sa aiba medicul caruia ar trebui sa ne adresam cu prioritate atunci cand observam aparitia venectaziilor?

Medicul dermatolog este specialistul care poate trata aceste vase de sange inestetice, investigand si cauza aparitiei acestora. Pentru a determina daca venectaziile au aparut in context hormonal sau vascular, specialistul dermatolog va poate recomanda efectuarea unor investigatii complementare. De asemenea, medicul va va oferi si o serie de recomandari pentru prevenirea afectiunilor vaselor de sange.

Exista un tratament eficient pentru a scapa de aceste stelutele vasculare?

Fiind o afectiune frecventa, exista si numeroase variante de tratament. Recomand in mod special terapia laser, care exclude riscurile asociate tratamentului injectabil sau celui chirurgical. In plus este rapida si foarte eficienta. Laserul Nd:YAG emite energie luminoasa, care este absorbita de hemoglobina din vase si coaguleaza sangele avand ca rezultat inchiderea venelor anormale.

FOTO: Doctor Andrei Martin, medic specialist chirurgie plastica, reparatorie si microchirurgie reconstructiva, directorul medical al clinicilor Medispa.

Acest dispozitiv laser are o lungime de unda potrivita pentru a inchide toate dilatatiile vasculare de la nivelul pielii. Poate penetra la orice nivel, parametrii aparatului se pot seta diferit in functie de dimensiunea vaselor, de aceea eficienta acestui dispozitiv este maxima. Tratamentul este foarte rapid.

Exercitii si trucuri pentru ca picioarele tale sa arate WOW vara aceasta!

Practic, in 30 de minute se pot trata sute de astfel de stelute vasculare. De asemenea, este eficient pentru orice tip de piele, chiar si pe cea bronzata.

Cate sedinte sunt necesare pentru eliminarea completa a afectiunii?

Sunt necesare aproximativ trei sedinte, la interval de 2-4 luni. In prima sedinta, care este si cea mai lunga, se trateaza toate vasele zonei afectate, urmatoarele avand rolul de a corecta vasele care au ramas nemodificate dupa prima sedinta.

Pentru ca este firesc sa ne fie teama, care este senzatia resimtita in timpul unei astfel de interventii?

Tratamentele sunt insotite de o senzatie de disconfort minim, de aceea eliminarea venectaziilor cu laser Nd:YAG nu necesita anestezie locala. Senzatia este descrisa de pacienti in mod diferit, in functie de gradul de sensibilitate al fiecaruia, insa se rezuma la o durere suportabila.

Exista reactii adverse ale tratamentului?

Dupa tratament se observa o usoara umflare a pielii si roseata pe traiectul vaselor de sange. Acestea dispar insa dupa aplicarea unor comprese reci. La persoanele cu fragilitate vasculara crescuta pot aparea purpura sau hematoame, care, in cele mai multe cazuri, dispar in 7-10 zile. Daca tratamentul este efectuat de o persoana fara experienta, exista riscul de necroza sau ulceratii. Tocmai de aceea tratamentele laser pot fi efectuate doar de medicul specialist.

Cum putem preveni aparitia venectaziilor, pentru ca toate femeile isi doresc sa aiba picioare cat mai frumoase?

In primul rand, prin pastrarea unui stil de viata sanatos si a unei greutati corporale optime. Este indicata activitatea fizica moderata, fara a pune presiune foarte mare pe vasele de sange. Dupa sport nu este recomandata sauna si nici sa ramanem in locuri cu temperaturi ridicate. Persoanele predispuse la afectiuni ale vaselor de sange pot apela la drenaj limfatic sau la purtarea unor ciorapi terapeutici care se gasesc in farmacii si in magazinele specializate.

Vrei sa afli secretul picioarelor tonifiate ale actritei Gwyneth Paltrow? Click AICI pentru detalii!

Text: Ruxandra Dumitrescu