Despre Vivienne Westwood și moda ca “armă”

În timpul celor cinci decenii remarcabile din industria modei, Vivienne Westwood, cea cunoscută drept “mama punk-ului”, a acumulat laude și momente demne de cărțile de istorie. Designerul britanic care a redefinit moda și care a folosit-o pe post de manifest s-a stins din viață la sfârșitul anului 2022, la cei 81 de ani.

Vivienne Westwood a fost o aspirantă revoluționară, care a taxat mereu în public corupția și nedreptatea globală. A dat naștere stilului punk, a cucerit podiumul cu ale sale creații excentrice purtate de cele mai frumoase topmodele ale lumii și a construit un imperiu global. Mai exact, un imperiu estimat la 70 de milioane de lire sterline, după cum dezvăluie presa din Regatul Unit, pe care l-ar fi predat soțului ei Andreas Kronthaler, 56 de ani, cu doar două săptămâni înainte de a muri.

Cu 25 de ani mai tânăr, Kronthaler a fost cel de-al treilea soț al lui Vivienne Westwood, după o relație neconvențională de peste 30 de ani. Cuplul s-a cunoscut în 1988, la Școala de Arte Aplicate din Viena, unde ea, atunci în vârstă de 47 de ani, era profesor, iar el era student, în vârstă de 23 de ani.La 5 ani își putea face pantofi

Pentru Westwood, moda a fost o armă, notează jurnaliștii britanici de la BBC, într-un articol omagiu. Hainele îi făceau pe oameni sexy, era de părere celebra creatoare de modă.

Vivienne Isabel Swire s-a născut pe 8 aprilie 1941 în satul Tintwistle din Derbyshire, fiind cel mai mare dintre cei trei copii. Părinții ei făceau parte din clasa muncitoare, așadar erau buni la lucrul făcut cu propriile mâini. Au încurajat-o să facă lucruri, ceea ce a și făcut cu mare entuziasm. Avea o încredere în sine de invidiat, crezându-se un meșteșugar de excepție. A dezvăluit mai târziu: „la vârsta de 5 ani, aș fi putut să-mi fac o pereche de pantofi”.

Vivienne Westwood și protestele pe podium

De la schimbări climatice, la Brexit, Vivienne Westwood a fost binecunoscută pentru declarațiile sale politice, atât pe catwalk, cât și în stradă. Într-adevăr, designerul și-a folosit adesea colecțiile pentru a-și expune părerile.

Westwood și-a transformat literalmente prezentarea de podium într-un marș de protest. Problemele de mediu au fost în atenția ei pentru o perioadă de lungă durată, manifestând cu bannerul „Revoluția climatică” desfășurat la sfârșitul prezentării colecției primăvară/vară 2013, dar și cu zombii care au pășit pe podium la show-ul pentru colecția primăvara/vara 2014.

Vivienne a susținut și figuri controversate în trecut, îmbrăcând un tricou pe care era inscripționat „Sunt Julian Assange” la prezentarea colecției de toamnă/iarnă 2013, înainte de a-l vizita pe fondatorul WikiLeaks la ambasada Ecuadorului, unde a cerut azil în 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia în urma acuzațiilor de agresiune sexuală.

Nici când a venit vorba de politica britanică, Westwood nu s-a ferit niciodată să-și facă auzită vocea. Odată cu a sa colecție primăvara/vara 2006, designerul și-a folosit spectacolul de la Săptămâna modei de la Paris pentru a critica legile controversate împotriva terorismului și și-a exprimat clar părerile despre referendumul pentru independența Scoției, purtând o insignă „Da” la prezentarea colecției primăvară/vară 2015.

Vivienne Westwood a urcat pe podium un model care flutura steagul Uniunii Europene și la prezentarea colecției toamna/iarna 2018, într-o declarație aparentă împotriva Brexit-ului.

„Regina modei britanice” a murit la 81 de ani

Printr-un mesaj postat pe Twitter, casa de modă a celebrei Vivienne Westwood a anunțat că designerul a murit „în pace și înconjurată de familia ei” la Londra, pe 29 decembrie 2022.

Una dintre cele mai emoționante reacții la aflarea cutremurătoarei vești a venit din partea unui alt celebru creator de modă. Marc Jacobs s-a declarat cu inima zdrobită și a ținut să spună despre Westwood că „nu a omis niciodată să surprindă”.

Aducând un omagiu vieții și muncii ei, designerul a scris pe Instagram: “Tu ai făcut-o prima. Întotdeauna… Continui să învăț din cuvintele tale și din toate creatiile tale extraordinare”.

Și modelul Bella Hadid, care a îmbrăcat ultima oară creațiile lui Westwood la Săptămâna Modei de la Paris din octombrie 2022, a descris-o pe designer drept „soarele” industriei modei – și s-a declarant recunoscătoare că a fost pe orbita ei.

Adelina Mariş

Foto Hepta