Dieta de iarna: alimente necesare pentru a rezista frigului

-0a0a0a0a0a0a0a0ashutterstock_74840224Cand temperatura de afara scade, intregul nostru corp resimte frigul si are nevoie de mai multe resurse pentru a se adapta. Iarna, pielea noastra se usuca mai usor, nici starea de spirit nu mai este la fel de buna ca vara, din cauza lipsei soarelui, si tot din cauza ca nu ne mai expunem la soare, absorbtia de calciu in organism este mai slaba.

Dar adaptandu-ne regimul alimentar la temperaturile de afara, putem trece mai usor prin iarna. In continuare vom afla care sunt alimentele ce n-ar trebui sa ne lipseasca iarna:

  • Lapte. In sezonul friguros, laptele este o sursa naturala si indispensabila de calciu. Iarna petrecem mai putin timp afara, soarele se vede mai rar pe cer. Astfel, corpului ii vor lipsi atat calciul, cat si vitamina D3, pentru ca nu mai are ajutorul soarelui in obtinerea lor. De aceea este bine sa consumam lapte slab pentru a suplimenta calciul din organism.
  • Peste. Iarna, pielea noastra devine mai uscata si isi pierde stralucirea. Pentru a o mentine hidratata si a preveni craparea ei, este bine sa mancam mai multe grasimi sanatoase. Somonul sau alte tipuri de peste gras sunt o sursa foarte buna de grasimi sanatoase omega-3.
  • Seminte. Cand este frig, ne putem pastra pielea frumoasa consumand mai multa vitamina E, un protector esential al pielii. Aceasta se gaseste din belsug in seminte de floarea-soarelui, de dovleac sau in migdale. Vitamina E pe care o contin creste apararea pielii impotriva radicalilor liberi.
  • Cereale integrale si cartofi. Din cauza faptului ca iarna este mai putina lumina naturala afara, secretia de serotonina din creier scade. De aceea ne simtim mai morocanosi, apatici si in general avem o stare de spirit mai proasta. Mancand ceea ce trebuie, poti stimula secretia de serotonina, iar pentru asta ai nevoie de carbohidrati. Fulgii de ovaz, cartofii sau chiar painea cu cereale sunt surse foarte bune de carbohidrati, deci nu le treceti cu vederea. Cel mai bine este sa consumam aceste alimente dupa-amiaza, cand starea noastra de spirit tinde sa atinga cel mai scazut nivel.
  • Ciocolata. Un mod bun de a ne ridica moralul iarna este sa consumam ciocolata. Este bine sa alegem insa tipuri de ciocolata cu continut mare de cacao. Aceasta contine si antioxidanti, benefici pentru piele.
  • Citrice. Iarna racim mai usor din cauza frigului, dar si a virusurilor care se inmultesc. Asadar, este important sa ne intarim sistemul imunitar. Iar vitamina C este exact ce ne trebuie pentru asta. Citricele sunt bogate in vitamina C si se gasesc foarte usor iarna, asa ca mancati cat mai multe portocale, mandarine si grepfruturi si beti limonada naturala. Citricele contin in plus si acid folic, care are un rol important in secretia de serotonina, ajutandu-ne sa ne simtim mai veseli.
  • Morcovi. Morcovii contin beta-caroten, care este transformat de corp in vitamina A, dar si calciu, magneziu si vitamina E. Un pahar de suc de morcovi in fiecare zi te ajuta sa-ti pastrezi pielea sanatoasa.
  • Broccoli contine acid folic, vitamina C, care ne ajuta sa rezistam mai bine racelilor, fier si calciu, de care avem nevoie iarna pentru a ne pastra in forma.

Cateva dintre alimentele de mai sus incluse in dieta noastra ne vor ajuta sa facem fata mai usor sezonului rece si sa ne mentinem sanatosi.

 

Text: Bianca Badescu