Dispozitivul care ar putea trata epilepsia si depresiile

shutterstock_75385903Un set de casti care functioneaza pe toata perioada somnului ar putea ajuta la tratarea pacientilor care sufera de depresie, dar si de epilepsie severa. Dispozitivul este prevazut cu doi electrozi care se ataseaza de-o parte si de alta a fruntii, deasupra unui nerv de o importanta majora in creier.

Electrozii sunt conectati prin fire la o cutie mica de marimea unui telefon mobil, atasata de talie. Astfel, se genereaza un impuls electric care dureaza 30 de secunde, iar la interval de 30 de secunde un alt impuls. Aceste impulsuri stimuleaza nervul trigemen si poate reduce numarul si severitatea crizelor epileptice si ar putea combate, de asemenea, depresia.

Intre timp, testele pe oamenii care sufereau de depresie au aratat o imbunatatire. Procedura, denumita stimularea nervului trigemen, a fost creata de catre o echipa de neurologi de la Universitatea din California. Device-ul, care a fost aprobat pentru a fi utilizat in Europa, ar putea reprezenta un tratament suplimentar pentru pacientii cu depresie si epilepsie.

Dispozitivul ar putea fi utilizat in combinatie cu medicamentele in cazul pacientilor ale caror crize nu pot fi controlate.

 

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk