Doua felii de branza previn aparitia diabetului zaharat de tip 2

branzaConsumul a doar doua felii de branza pe zi poate reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu 12%, conform unui nou studiu realizat in domeniul sanatatii publice. Se pare ca, datorita procesului prin care este obtinuta, branza poate declansa o reactie care protejeaza organismul impotriva diabetului.

Cercetarile efectuate contrazic recomandarile primite pana in prezent, care specificau reducerea consumului de lactate si al altor produse bogate in grasimi, pentru a scadea sansele unei astfel de afectiuni.
Cercetatorii britanici si olandezi au analizat dietele a 16.800 de adulti sanatosi si a 12.400 de pacienti cu diabet de tip 2 din opt tari europene, inclusiv Marea Britanie. In urma studiului s-a constatat ca cei care au mancat cel putin 55 g de branza pe zi – in jur de doua felii – au fost cu 12% mai putin susceptibili de a dezvolta diabet de tip 2. Acelasi risc scazut s-a inregistrat si la persoanele care au consumat 55 g de iaurt pe zi.
Conform oamenilor de stiinta, bacteriile probiotice din branza si iaurt s-ar parea ca reduc colesterolul si contribuie la eliberarea unor substante care previn diabetul. Mai mult de atat, produsele lactate sunt bogate in vitamina D, calciu si magneziu, substante care ajuta la prevenirea afectiunii.
„Noi recomandam o dieta sanatoasa echilibrata, bogata in fructe si legume si saraca in sare si grasimi. Acest studiu demonstreaza clar ca nu exista niciun motiv ca oamenii sa creada ca ar trebui sa inlature produsele lactate din alimentatia lor”, a declarat dr. Iain Frame, director si cercetator la centrul Diabetes UK, citat de Daily Mail.
Studiul a fost publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica.

 

Text: Andreea Popescu