Doua mere pe zi reduc riscul bolilor de inima

shutterstock_73718317Doar doua mere pe zi le-ar putea proteja pe femei impotriva bolilor de inima, reducand nivelul de colesterol, potrivit unui studiu in domeniu. Oamenii de stiinta au descoperit ca merele reduc semnificativ nivelul de grasimi din sange in timpul postmenopauzei.

Daca veti consuma aceste fructe timp de sase luni, nivelul de colesterol va scadea cu aproximativ un sfert. Cea mai mare reducere s-a observat in ceea ce priveste lipoproteinele cu densitate redusa, asa-numitul „colesterol rau” care creste riscul formarii cheagurilor de sange in apropierea inimii sau creierului.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Florida, Statele Unite. Incidenta bolilor de inima la femei creste odata cu varsta de 50 de ani. Cercetatorii au vrut sa vada daca doua mere consumate pe zi ar putea avea un efect semnificativ in ceea ce priveste riscul bolilor de inima. Pentru studiu au fost selectate 160 de femei carora li s-a dat sa consume 75 de grame de mere uscate pe zi, echivalentul a doua mere proaspete de marime medie. Dupa trei luni de zile, nivelul colesterolului total a scazut cu aproximativ 9%, iar al „colesterolului rau” (LDL) cu aproximativ 16%. Dupa sase luni de zile, colesterolul total a scazut cu 13%, iar celalalt cu 24%. Un alt studiu realizat de catre polonezi in anul 2009 a demonstrat ca doua mere pe zi reduc riscul cancerului de colon la adulti.

 

Text: Ruxandra Raica