Ea castiga mai mult ca el. Cum transformi acest lucru intr-un avantaj al cuplului?

shutterstock 3197084“La Rochefocauld: dragostea este asemeni febrei; nu le putem stapani pe nici una si nici nu putem limita durata sau intensitatea lor.” 

Cred in aceasta rubrica. Ea se adreseaza tuturor varstelor. Parte din ea este izvorata din propria experienta, completata cu lecturi si discutii cu oameni mai tineri, mai maturi, care iubesc, sunt iubiti, au experiente de viata fericite sau mai putin fericite, dar care merita sa traiasca frumos povesti de dragoste si sa nu renunte la sperante.

La inceput am scris ca exista un obicei, fiindca in societatea moderna de astazi se intampla din ce in ce mai rar acest fenomen. Lasand la o parte faptul ca o familie se construieste din ce in ce mai greu, iar casatoria a devenit un obicei tardiv sau chiar inutil pentru unele cupluri, femeia din ziua de azi castiga bani si cateodata se intampla sa o faca mai bine decat barbatul. Cand se intampla asta, in relatia lor intervine de cele mai multe ori un factor de stres.

De cele mai multe ori, o femeie independenta financiar, capabila, puternica, este mai putin feminina, atractiva sau dorita decat alte femei. De ce? Fiindca creeaza complexe barbatului (multe dintre ele nejustificate) doar prin simplu fapt ca nu mai depinde financiar de partenerul ei, mai mult, il si eclipseaza putin din acest punct de vedere. Barbatul, prin natura firii lui, va accepta mai greu aceasta situatie. O femeie care are un salariu mai mare decat al partenerului ei se poate teme ca ar putea pierde dragostea sotului.

Cand femeia castiga mai mult, barbatul se simte neputincios, stresat si anxios, simtind ca relatia lui maritala este amenintata, atat timp cat protectia financiara pe care barbatul o oferea nu mai este de actualitate. Se intampla ca sa-si vada partenera ca un adversar si va incepe sa-i caute cusururi. O astfel de perceptie este periculoasa pentru un barbat care activeaza intr-o lume competitiva. Reactia barbatului la succesul sotiei poate fi si de natura rautacioasa – nu-i ofera sprijin, suport, incurajari si in niciun caz nu o felicita. Barbatii nu prea sunt invatati sa imparta puterea si accepta foarte greu o demonstratie de “potenta feminina”. Nici femeia nu este incantata intotdeauna sa vada ca ea castiga mai mult. O femeie poate avea reactii de furie in astfel de situatii, se poate simti exploatata si revoltata, gandindu-se ca de fapt el ar trebui sa castige mai multi bani.  Multe dintre cuplurile de astazi sunt dominate de o lupta in ceea ce priveste producerea si gestionarea banilor. Banii confera puterea de decizie, cum ar fi: unde locuiesc, ce masina isi vor cumpara sau pe ce/cum vor fi cheltuiti banii.

Nu este simplu deloc, nici macar pentru cele mai bine intentionate cupluri sa accepte sa renunte la stereotipurile culturale. Un barbat matur din punct de vedere psihologic, se poate simti bine langa o femeie care castiga mai multi bani decat el. Accepta sa imparta mai usor responsabilitatile financiare cu femeia de langa el.

Atat timp cat va doriti amandoi sa continuati relatia de cuplu este important sa constientizati ca valoarea fiecarui partener nu se poate stabili dupa cum si cat castiga. Evalueaza-ti partenerul dupa o scala in care sa nu implici doar situatia lui financiara. Constientizeaza partile lui bune, caracterul si nu-l judeca neaparat dupa cati bani aduce in casa.

Relatia voastra de cuplu e bazata pe dragoste, iubire, nu-i asa? Ar trebui sa fiti o echipa, la bine si la rau. Sustine-l, nu incerca sa-l lasi sa fie cuprins de complexe. Este foarte bine sa discutati amandoi deschis despre rolul fiecaruia din relatia voastra. Asta va va ajuta sa nu lasati lucrurile sa mearga inspre prost, sa dezvoltati resentimente. Alege momentul potrivit unei astfel de discutii, fara stres si oboseala, si astfel puteti avea o discutie onesta in care sa va expuneti inclusiv ideile preconcepute.

Se poate intampla ca femeia sa nu mai fie atrasa de barbatul ei daca el nu are macar acelasi succes financiar ca si ea. Daca partenerul te simte in continuare atrasa de el, realizarile tale financiare vor fi un plus in relatia voastra sentimentala. Nu lasa banii sa va strice dragostea. Nu merita. Cu bani nu vei putea cumpara iubire niciodata.

 Text: Vladimir Toma