Ecranul laptopului ar putea duce la aparitia depresiei

shutterstock_47094484Utilizarea laptopului sau a tabletei seara v-ar putea expune riscului de a face depresie, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii au descoperit ca expunerea la lumina foarte puternica pe timp de noapte creste nivelul hormonilor de stres din organism si astfel se reduce abilitatea de a invata, abilitatea de concentrare, atragand dupa sine aparitia depresiei.

Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii spun ca pana si expunerea la lumina foarte puternica de acasa sau de la locul de munca poate dauna serios sanatatii. Anumite celule din ochi, numite celule ganglionare intrinsec fotosensibile ale retinei, sunt activate de lumina foarte puternica, afectand centrul creierului responsabil de starea de spirit, memorie si invatare.

In urma studiului realizat pe soareci de laborator s-a constatat ca acestia prezentau simptome ale depresiei si nu se mai descurcau la fel de bine in realizarea taskurilor pe care le aveau de indeplinit. Tocmai de aceea, iarna, cand zilele sunt mai scurte si se insereaza mult mai repede, oamenii ar trebui sa aiba grija la perioada de timp la care se expun la lumina foarte puternica seara si noaptea, deoarece aceasta poate avea un efect negativ asupra sanatatii. Descoperirile au fost publicate in jurnalul Nature.

 

Text: Ruxandra Raica